Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Soferii nu sunt obligati sa probeze cu factura ca au petrecut pauza de odihna saptamanala in Franta in afara cabinei

Avand in vedere faptul ca in Franta au inceput sa apara amenzi pentru pauza de condus saptamanala normala luata in cabina, asociatia maghiara a transportatorilor MKFE a trimis catre Asociatia Franceza din Transportul Rutier International (AFTRI) solicitarea de a clarifica anumite aspecte privind legea din 10 iulie 2014.
Raspunsul subliniaza faptul ca prevederile acesteia, care le reiau pe cele din Regulamentul 561/2006 (AETR), se aplica pe teritoriul Frantei tuturor soferilor, indiferent de nationalitatea lor sau a firmei angajatoare sau de tara de inmatriculare a camionului.
 

In momentul in care s-a stabilit ca un sofer se afla in perioada de odihna saptamanala normala, simpla sa prezenta la bordul camionului este suficienta pentru a se constata ca nu a luat pauza asa cum cere articolul 8.8 din Regulamentul 561/2006.
Asa cum mai arata AFTRI, controlorii nu vor avea ca obiectiv verificarea conditiilor in care conducatorii auto au luat pauza saptamanala normala de condus in perioada care precede cu mai mult de 28 de zile data verificarii.
In ceea ce priveste documentele care sa ateste ca soferii au petrecut pauza saptamanala normala de condus in afara cabinei camionului (factura de la hotel sau camping, declaratie ca a fost gazduit de un apropiat etc.), textele de lege in vigoare nu prevad necesitatea de a le prezenta la control. Totusi, trebuie sa se faca referire la principiile generale de drept penal in cazul in care angajatorii ce fac obiectul anchetei sau urmaririi vor putea aduce, din initiativa lor, probele sau documentele care sa demonstreze ca nu se fac vinovati de infractiunea care li se reproseaza. Si pentru asta firmele vor trebui sa pastreze la sediile lor facturile care sa permita justificarea cazarii soferilor.

Articole similare

Ad