Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Polurile de putere economica se muta catre statele emergente

In urmatorii 35 de ani se va inregistra o redistribuire a puterii si influentei economice, de la statele America de Nord, Europa de Vest si Japonia, catre economiile emergente, in ciuda unei preconizate incetiniri a cresterii Chinei dupa 2020. Ideea apartine PwC si a fost publicat in raportul „The World in 2050: Will the shift in global economic power continue?“ Studiul prezinta previziunile pe termen lung, pana in 2050, privind potentialul de crestere a PIB-ului celor mai mari 32 economii ale lumii, care impreuna insumeaza 84% din PIB-ul mondial.
 

Potrivit acestuia, economia mondiala ar putea creste cu o rata medie anuala putin peste 3% in perioada 2014-2050, dublandu-se pana in 2037 si aproape triplandu-se pana in 2050. Insa, este posibil ca rata de crestere economica globala sa incetineasca dupa 2020, pe masura ce rata de crestere a Chinei si a altor cateva economii emergente va deveni moderata pe termen lung, iar ponderea populatiei active va scadea in multe economii mari.
Raportul contine de asemenea prognozele bazate pe evolutia PIB la ratele cursului de schimb, fara aceasta relativa ajustare de pret. In acest caz, China urmeaza sa devanseze SUA in 2028, in timp ce India ar deveni a treia economie din lume in 2050, dar sensibil in urma Statelor Unite.
Potrivit aceleiasi surse, economiile europene vor tinde sa coboare in top, cu rate medii de crestere ale economiilor mari din zona Euro in jur de 1.5-2% pe an pana in 2050. Se preconizeaza ca Polonia va avea cea mai mare rata medie de crestere dintre economiile mari ale Uniunii Europene si ca va depasi Rusia in ceea ce priveste cresterea economica pe termen lung.

Articole similare

Ad