Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IRU estimează că deficitul de șoferi din Europa va crește de la 10% la 14%

Potrivit raportului anual publicat recent de IRU, în Europa au fost neocupate în 2021 circa 425.000 de posturi de șofer de camion, adică 10% din total, și până la final de an se estimează că se va ajunge la 14%. În ceea ce privește șoferii de autobuze și autocare, mai este nevoie de 17.000, adică 7% din totalul posturilor, cu perspective de a se ajunge la 8% la final de 2022.

Raportul IRU se bazează pe studierea a 744 de operatori de transport rutier din 15 țări europene și include indicatori economici post-Covid, cifre detaliate privind dinamica demografică și de gen și principalele cauze ale crizei de șoferi profesioniști. Documentul subliniază că în 2021 deficitul de șoferi de camioane a crescut cu peste 40% și preconizează că va crește în 2022 cu un procent similar, din cauza creșterii cererii de transport și din cauza îmbătrânirii șoferilor de camioane.

Creșterea salariilor conducătorilor auto profesioniști, care a avut loc în 2021 în unele țări europene, nu pare să fi fost foarte eficientă în îmbunătățirea situației și atragerea mai multor persoane, mai ales tinere, deoarece nu din cauza salariilor nu este atractivă această profesie, ci din cauza condițiilor de muncă.

De aceea, în opinia IRU, principalele aspecte care trebuie abordate sunt lipsa unor spații de odihnă suficiente și bine echipate (dușuri, toalete separate pentru bărbați și femei, magazine cu alimente sănătoase și zone de odihnă sigure) și modul în care sunt tratați conducătorii auto la locurile de încărcare și descărcare (lipsa toaletelor pentru utilizarea de către ei, timpii lungi de așteptare, operațiunile de încărcare și descărcare pe care trebuie să le efectueze etc.) Operatorii europeni de transport intervievați consideră că este o lipsă uriașă de șoferi calificați și că este foarte dificil de atras tineri spre această profesie. În opinia lor, la fel, pentru a face față deficitului, este necesară mai ales îmbunătățirea condițiilor de muncă ale conducătorilor auto.

Articole similare

Ad