Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE acordă o compensaţie parţială întreprinderilor mari consumatoare de energie

Comisia Europeană a decis o schemă de ajutor în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru România pe fondul creşterii preţurilor la energia electrică. Acest ajutor se va acorda ca o compensaţie parţială companiilor mari consumatoare de energie, conform unui comunicat de presă.

Potrivit vicepreşedintelui executiv, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, schema sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie. Totodată, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă, având în vedere costurile economiei, se vor menține corespunzător obiectivelor Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenţei vor fi limitate.

Companiile eligibile pot fi cei care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon enumerate în anexa I la Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021 („Orientările privind ajutoarele de stat acordate în cadrul ETS”).

Schema de ajutor se va da sub forma unei rambursări parţiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul anterior, iar plata finală urmând să fie realizată în 2031. Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75% din costurile indirecte ale emisiilor suportate. De asemenea, ajutorul se calculează pe baza valorilor de referinţă din punct de vedere al eficienţei consumului de energie electrică.

Beneficiarii trebuie să ţină cont de anumite recomandări în urma auditului energetic, să acopere cel puţin 30% din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon şi să investească circa 50% din valoarea ajutorului în proiecte care reduc substanţial emisiile de gaze cu efect de seră din instalaţiile lor.

Articole similare

Ad