Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii polonezi au primit deja 1 milion de euro din maut-ul plătit suplimentar în Germania

Presa poloneză consemnează că sunt câteva zeci de companii de transport poloneze care au recuperat un milion de euro plătiți în plus în 2010-2011 ca taxă de autostradă în Germania. Pentru început, BAG a plătit banii în cazurile în care compania a plătit taxa de drum direct în sistem, nu prin intermediari.

Inițial, autoritatea a refuzat să plătească în cazul în care taxa de drum era achitată prin intermediul operatorilor de carduri de combustibil, invocând lipsa datelor de bază. Doar furnizarea de declarații Toll Collect arhivate a rezolvat disputa. O companie de avocatură poloneză a afirmat că banii recuperați deja au fost aferenți solicitării depuse de firma de avocatură Iuridica în numele clienților săi în 2013, însă clienții săi așteaptă rambursarea plăților excedentare și din anii următori. Încă circa un milion de euro despăgubiri erau așteptate să se încaseze până la sfârșitul lui septembrie.

Potrivit societății de avocatură Iuridica, este încă posibil să se depună cereri de rambursare a plăților excedentare pentru perioada ianuarie 2019-septembrie 2021. Mulți antreprenori nu credeau că ar fi posibil să obțină o rambursare. Nici măcar hotărârea tribunalului de la Luxemburg nu a convins pe toată lumea, însă acum tot mai mulți transportatori solicită recuperarea taxelor de drum plătite în plus.

Rambursarea plăților excedentare de taxe de drum germane este rezultatul hotărârii CJUE, confirmată pe 30 noiembrie 2021 de către Tribunalul Administrativ Superior din Münster. Hotărârea CJUE a fost pronunțată ca răspuns la o întrebare preliminară adresată CJUE de Oberverwaltungsgericht für das Land Nordrhein-Westfalen (Curtea Administrativă Superioară pentru landul Renania de Nord-Westfalia) din Münster, care a examinat un recurs împotriva unei decizii a Verwaltungsgericht Köln (Tribunalul administrativ din Köln) prin care s-a respins o cerere de rambursare a taxelor de drum percepute în mod necuvenit de către Republica Federală Germania, în perioada 1 ianuarie 2010-18 iulie 2011, în valoare totală de 12.420,53 euro, formulată de o societate de transport poloneză. Curtea Administrativă Superioară din Renania-Westfalia a decis că toate taxele de drum percepute în mod excesiv (8,59% în total) pot fi majorate cu o dobândă de 5%.

În 2013, un grup de companii de transport poloneze a încredințat firmei de avocatură Iuridica din Cracovia și avocatului Martin Pfnur reprezentarea în cazul rambursării taxelor solicitate în mod incorect de BAG. La sfârșitul lunii octombrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat o hotărâre privind colectarea incorectă a taxelor de drum în Germania. În acel moment, un număr mare de companii de transport au decis să se alăture procesului de rambursare a maut-ului. Societățile ar trebui să depună cererile de rambursare a taxei de drum la Bundesamt für Güterverkehr (BAG) direct sau prin intermediul unei firme de avocatură. Transportatorii polonezi reprezintă cel mai mare grup de transportatori străini care plătesc taxe de drum în Germania.

Articole similare

Ad