Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul comercial UE-Canada, CETA a împlinit 5 ani

Acordul CETA, un pilon central al parteneriatului politic, comercial și economic dintre UE și Canada a împlinit cinci ani de existență. Parteneriatul a oferit UE o sursă solidă și fiabilă de aprovizionare cu resurse esențiale, cum ar fi energia și materiile prime, precum și creșterea comerțului dintre UE și Canada.

În ultimii cinci ani, a crescut cu 31% comerțul bilateral cu mărfuri ajungând la 60 de miliarde de euro și mai mult cu 41% comerțul cu produse alimentare și agricole. De asemenea, exporturile de mărfuri ale UE către Canada au rezultat o majorare de 26% de la intrarea în vigoare a CETA. Pentru aceeași perioadă comerțul bilateral cu servicii a înregistrat un nivel cu 11% mai mult.

Companiile canadiene au investit peste 240 de miliarde de euro în UE, ceea ce înseamnă noi perspective de locuri de muncă și susținerea întreprinderilor.

Acordul UE cu CETA a eliminat taxele vamale, a interzis controale ale exporturilor și a redus riscuri din cadrul lanțului de aprovizionare. Importurile UE de metale de bază din Canada, între 2016 și 2021, au crescut cu 143%, în timp ce importurile de minerale cu 131%. Pentru producția de baterii din UE aceste resurse sunt esențiale, precum și pentru principalele sectoare industriale europene.

De asemenea, CETA a creat un cadru pentru comerțul cu energie cu un partener fiabil, iar importurile de energie ale UE din Canada au crescut cu 70% în aceeași perioadă.

În prezent, doar 16 dintre cele 27 de state membre UE au ratificat CETA în conformitate cu procedurile naționale.

„Acești ultimi cinci ani au demonstrat în mod convingător că CETA contribuie la crearea de locuri de muncă și la sprijinirea creșterii economice în UE într-o manieră constant pozitivă. Datorită CETA, schimburile comerciale dintre UE și Canada sunt într-o continuă creștere, un număr impresionant de 700 000 de locuri de muncă în UE au fost create și fiecare sector economic beneficiază de pe urma acordului. CETA a consolidat relația noastră strânsă cu Canada, un partener de încredere, cu care împărtășim aceeași viziune. Am cooperat în ceea ce privește planurile de redresare economică, reforma OMC, acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și am fost solidari în sprijinul Ucrainei.”,

a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț.

Articole similare

Ad