Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Turcia si Rusia, in topul prioritatilor transportatorilor si autoritatilor deopotriva

Comisia mixta cu Republica Moldova, care a avut loc la Bucuresti la sfarsitul lui martie a.c., a vizat in special transportul international de pasageri, pe aceasta relatie fiind reclamate numeroase situatii de concurenta neloiala intre operatori. Principalul motiv l-a reprezentat legislatia moldoveneasca deficitara, intrucat la aprobarea infiintarii unui traseu prin ordin de ministru nu era nominalizata si compania care urma sa il deserveasca. Acum lucrurile se pare ca se vor corecta, legislatia moldoveneasca este tradusa in limba romana si a fost infiintata in tara vecina si o autoritate de control. In prezent au fost aprobate 50 de trasee Romania-Republica Moldova, dintre care 45 sunt efectuate la paritate de transportatori romani si moldoveni.
 

In perioada urmatoare vor fi programate comisii mixte cu Belarus, Macedonia si Bosnia-Herzegovina, obiectivul principal al partii romane fiind cresterea contingentului de autorizatii terta-tara pentru transportul de marfa. Foarte importanta este si comisia mixta cu Turcia, care va avea loc in vara la Ankara. Ultima intalnire dintre reprezentantii celor doua state s-a incheiat fara semnarea niciunui protocol, insa Ministerul Transporturilor din Romania este decis sa solicite majorarea contingentului de autorizatii terta-tara pe aceasta destinatie (in prezent, 4.500). In acelasi timp, este clar ca trebuie revizuita legislatia in domeniu – HG 1173/2003 – deja depasita de contextul international si care sufera in cel mai sensibil punct: alocarea tertelor. Intentia de modificare a legislatiei a fost anuntata inca de anul trecut, insa pana in prezent nu s-a concretizat nimic.
O alta destinatie importanta pentru companiile de transport romanesti o reprezinta Federatia Rusa. In ciuda situatiei internationale dificile, cererea pe Rusia a ramas mare, iar cele 2.400 de autorizatii terta-tara au devenit insuficiente odata cu reducerea drastica a contingentului de autorizatii CEMT anuale la doar 16. O comisie mixta cu Federatia Rusa este pregatita pentru toamna acestui an.

Articole similare

Ad