Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lipsa de combustibili din Franța îi poate determina pe șoferi să încalce timpii de condus

Din cauza grevelor la rafinăriile Esso-ExxonMobil și TotalEnergies din Franța, unele stații de alimentare cu combustibili au rămas fără combustibili și au fost nevoite să aplice limite la alimentare pentru șoferi. Șoferii de autoturisme pot alimenta doar de 50 de euro, iar pentru camionagii limita este de 200 de litri.

Deoarece mulți transportatori le-au interzis șoferilor lor să facă plinul în ajunul weekendului în propria cisternă, pentru a nu se expune la furtul din rezervor, din ce în ce mai întâlnit în Franța de când motorina s-a scumpit, șoferii au fost nevoiți să plece cu provizii doar pentru o zi sau două. Acest lucru îi obligă să piardă una sau două ore pentru a se realimenta zilnic și îi face să încalce perioada de odihnă de 11 ore. Chiar dacă e un caz excepțional, nu este prevăzut în legislație astfel că ofițerii DREAL ar putea profita de situație și să amendeze șoferii.

În urma semnării acordurilor dintre sindicatele personalului rafinăriilor Esso-ExxonMobil și conducerea rafinăriei, care au convenit asupra unei creșteri salariale de 5%, guvernul francez intervine și cere prefecților să inițieze o procedură de rechiziție pentru personalul esențial pentru funcționarea acestor depozite. Și asta pentru că, în ciuda semnării acestui acord, greva de la Esso a fost reluată, la fel ca și la TotalEnergies, unde sindicatele cer continuarea mobilizării pentru a obține creșteri salariale suplimentare.

Guvernul consideră că conflictul de muncă nu ar trebui să afecteze toți francezii. Ca atare, a dat această dispoziție care ar trebui să permită furnizarea unui serviciu minim, în anumite condiții. Cele două rafinării (ale grupului Esso-ExxonMobil) sunt în grevă de zece zile, iar sindicatele de la TotalEnergies au propus sâmbătă să își limiteze revendicările la chestiunea creșterilor salariale (și să renunțe astfel la cererile sale privind angajările și investițiile în Franța) pentru a începe negocierile. La rândul său, sub rezerva încheierii blocajelor din depozite și a acordului tuturor partenerilor sociali, Total propune devansarea pentru luna octombrie a negocierii anuale obligatorii prevăzute pentru luna noiembrie. Sindicatele lucrătorilor de la Grupul Total cere o creștere de 10% a salariilor pentru 2022.

Articole similare

Ad