Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cea mai largă gamă de utilitare electrificată gata de livrare din 2023

Iveco a lansat la Hanovra noul eDaily cu emisii zero, care va fi disponibil cu un masă totală autorizată de până la 7,2 t, permițând o sarcină utilă de 4,6 t și o capacitate de tractare de 3,5 t. Versiunile furgon au un volum de încărcare de până la 20 m3 și vor fi oferite cu cabină dublă, autoșasiu sau microbuz, cu axă spate simplă sau tandem. eDaily promite a fi cea mai completă gamă de vanuri electrice de mari dimensiuni de pe piață, fiind disponibil cu mai multe înălțimi și ampatamente, precum și cu rapoarte alternative ale punții spate la versiunile 50C și 72C. Noua suspensie pneumatică Air-Pro de la Iveco va fi, de asemenea, o opțiune. Iveco a dezvăluit, la deschiderea IAA 2022 și noua culoare a logo-ului mărcii, „Energy Blue”, pentru a semnala ambiția grupului de a se identifica cu puterea, dinamismul și inovația digitală.

eDaily este disponibil în două variante, BEV (cu baterii electrice reîncărcabile) și FCEV (cu pile de combustie pe hidrogen). Puterea provine de la un motor de 140 kW care produce un cuplu de 400 Nm, iar viteza sa este limitată la 120 km pe oră. Se va putea alege între trei dimensiuni diferite ale bateriei – cu una, două sau trei baterii – construite pe baza unui modul de 37 kWh, despre care Iveco spune că înmagazinează cea mai bună energie utilizabilă din clasa sa dintre toate bateriile disponibile pe utilitare ușoare în prezent, și pentru care se oferă o garanție de 8 ani și până la 250.000 kilometri parcurși. Totodată, garanția permite înlocuirea bateriei atunci când capacitatea acesteia scade sub 80%. eDaily poate fi reîncărcat de la stațiile de încărcare private, industriale sau casnice. Opțiunile includ încărcarea rapidă la 80kW, care crește autonomia vehiculului cu până la 100 km în doar 30 de minute. Acesta va permite, de asemenea, controlul de la distanță al operațiunilor de încărcare și preselectarea temperaturii vehiculului atunci când este conectat la priza de încărcare. Sistemul electric al modelului eDaily a fost testat cu succes în condiții extreme, de la -30 OC la +50 OC.

În cazul în care este nevoie de putere suplimentară, o nouă funcție Hi-Power va oferi eDaily o creștere a puterii și a cuplului, iar selectorul de moduri de conducere îi va permite să aibă un mod de condus cu o singură pedală, în care frânarea regenerativă este sporită.

ePTO pentru diferite aplicații specializate

eDaily oferă o nouă dimensiune a transportului rutier de mărfuri prin introducerea vehiculelor electrice și în alte tipuri de activități decât cele uzuale de distribuție. Pentru domeniul construcțiilor, colectarea deșeurilor sau lucrul la înălțime, vehiculele oferă posibilitatea de a instala diferite tipuri de prize de putere electrice (ePTO) de până la 15 kW, pentru alimentarea unităților frigorifice, a macaralelor și a altor suprastructuri solicitante, cum ar fi cele pentru colectarea deșeurilor și nacele.

Pentru a exemplifica aceste aplicații, la IAA Hanovra a fost expusă o platformă aeriană Palfinger de 24,7 m, pe un șasiu eDaily 50C12E. Dacă este conectat la o sursă de alimentare, ePTO va putea funcționa chiar și atunci când motorul electric al eDaily este oprit.

Iveco introduce cu eDaily o gamă complexă de servicii dedicate, care includ aplicația eDaily Routing, care interacționează cu vehiculul pentru a estima autonomia acestuia și numărul de încărcări necesare ale bateriei pentru a ajunge la destinație. Aplicația Iveco ON Easy Daily, dotată cu asistentul vocal Iveco DRIVER PAL, oferă șoferului informații despre starea vehiculului, nivelul bateriei, programarea de la distanță a reîncărcării, navigarea către stațiile de reîncărcare și multe altele.

Odată cu lansarea modelului eDaily, Iveco își extinde și portofoliul de servicii cu noi soluții dedicate de eMobility. Proprietarii eDaily vor beneficia de o serie de servicii personalizate special concepute pentru vehiculele electrice cu baterii, care includ controlul inteligent al energiei, monitorizarea consumului de energie și managementul operațiunilor de încărcare. Clienții vor avea la dispoziție și o serie de servicii suplimentare activate pentru conectivitate.

Comenzile clienților pentru eDaily au început deja în întreaga Europă, iar livrările sunt așteptate să înceapă de la începutul anului viitor.

În cadrul salonului a fost anunțat un acord între Iveco și Petit Forestier Group. Firma de închiriere și leasing de vehicule frigorifice a semnat un memorandum pentru furnizarea a 2.000 de șasiuri-cabină eDaily pentru flota sa. Livrarea primelor 200 este planificată pentru 2023 și ele vor fi echipate cu caroserii frigorifice de către carosierul Lecapitaine, o filială a Petit Forestier.

În România doar 0,02% din totalul vehiculelor de marfă înmatriculate în 2020 au fost electrice, se arată în studiul Viitorul Mobilității în România, realizat de Deloitte pentru Confederația Patronală Concordia. Potrivit aceluiași studiu, cea mai mare parte a înmatriculărilor de vehicule electrice este estimată a avea loc după 2025, bornă la care infrastructura de încărcare ar trebui să ajungă la peste 40.000 de puncte. Până în 2030, se estimează că aproximativ 13% din parcul auto din România va fi reprezentat de vehiculele electrice.

Articole similare