Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul francez de Transport face noi precizari referitoare la pauza saptamanala normala

Ministerul Transporturilor din Franta a elaborat un document prin care incearca sa clarifice modul in care se va respecta prevederea articolului 15 al legii din iulie 2014, referitoare la pauza de condus saptamanala normala care trebuie luata in afara cabinei, raspunzand astfel celor mai frecvente intrebari pe acest subiect.
In primul rand, ministerul insista asupra faptului ca regulamentului se aplica numai angajatorilor, si nu soferilor, si ca nu se aplica soferilor independenti, adica celor care sunt proprietarii camionului, decat in cazul in care ei angajeaza si alti soferi.
 

Asadar, numai angajatorii sunt pasibili de amenda de pana la 30.000 de euro si de un an de inchisoare. Unii dintre ei au domiciliul in alte state, insa ministerul asigura ca, si in cazul lor, exista forme de cooperare administrativa, politieneasca sau judiciara in materie penala la nivel european, astfel incat sa nu se poata sustrage pedepsei.
Angajatorii trebuie sa ofere soferilor instructiunile necesare si sa controleze periodic respectarea prevederii privitoare la pauza saptamanala normala, astfel ca nu pot fi scutiti de responsabilitate daca invoca libera alegere a angajatului pentru nerespectarea acestor prevederi.
In ceea ce priveste spatiile unde se poate lua pauza saptamanala normala, ministerul francez arata ca e vorba de camere care sa garanteze conditii decente de igiena si confort pentru soferi. Foarte important este si ca soferului nu i se poate cere ca in pauza saptamanala normala sa supravegheze camionul si incarcatura, de unde se poate deduce ca firma de transport se ocupa ea direct de problemele legate de custodia si securitatea acestora in timpul pauzei saptamanale normale.
Ministerul francez mai arata ca simpla prezenta la bord a soferului in timpul controlului este un motiv suficient pentru ca inspectorii sa considere ca el ia pauza in cabina, cu exceptia situatiilor in care poate prezenta dovezi ca a stat in alta parte: factura de la hotel sau de la camping sau dovada cazarii la o cunostinta – ce crede fiecare ca-i este mai util.

Articole similare

Ad