Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Blocaj iminent al controlului in frontiera: cantarele CNADNR nu mai au aviz metrologic

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) se confrunta cu o situatie fara precedent: imposibilitatea iminenta de a mai efectua cantarirea vehiculelor in punctele de trecere a frontierei. Motivul il reprezinta lipsa avizelor metrologice pentru cantarele din frontiera, fara de car orice bon de cantar nu are nicio valabilitate in cazul unei eventuale contestari in instanta.
Data Control, compania care are contract cu CNADNR pentru furnizarea ultimelor 16 cantare achizitionate, restrictioneaza abuziv accesul la procedurile de verificare metrologica periodica prin solicitarea unei taxe de 1.000 de euro per cantar in schimbul parolei de acces la softul de cantarire.
 

CNADNR a picat acum intr-o capcana, pentru ca in contractul incheiat nu este specificata nicaieri posibilitatea introducerii unei taxe suplimentare. Si mai revoltator este faptul ca unele cantare sunt inca in garantie.
Data Control a dat in judecata CNADNR pentru ca nu a achitat integral valoarea contractului, desi a platit deja peste 90%, insa suma totala va fi achitata dupa incheierea procesului verbal de receptie calitativa, asa cum este prevazut de altfel si din contract. La acest moment mai sunt de montat doua cantare, la Calafat – din cele 16 – pe care Data Control nu vrea sa le mai monteze pe motiv ca nu si-a primit banii, desi nu a respectat prevederile din contract, cu toate ca CNADNR a cerut prelungirea perioadei de valabilitate a acestuia, pana la finalizarea lucrarilor.
Situatia este foarte grava, pentru ca in cursul lunii iunie a.c. expira avizele metrologice pentru majoritatea cantarelor din punctele de trecere a frontierei. Spre exemplu, la ora actuala, la Giurgiu mai este functional un singur cantar din patru. In situatii exceptionale s-a mai apelat la ISCTR pentru a imprumuta cantare pentru anumite puncte de trecere a frontierei, insa acest lucru este posibil doar pentru perioade limitate de timp, intrucat si ISCTR trebuie sa se achite de indatoririle sale la intern.
In fiecare zi, prejudiciile aduse din cauza necantaririi sunt de 500 de euro, iar intr-o luna se strang nu mai putin de 15.000 de euro. La acesti bani se adauga amenzi neaplicate de aproximativ 300.000 de lei pe luna.
Dupa doua contracte cu Data Control si toate problemele aferente, se pare ca pentru urmatoarea achizitie de cantare este in carti aceeasi companie, favorizata de prevederile din caietul de sarcini, identice cu cele de la precedentele achizitii. CNADNR a solicitat un audit pentru contractul cu Data Control, audit care este in derulare.

Articole similare

Ad