Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii pot rasufla usurati: diurnele nu se impoziteaza

Guvernul a adoptat, in 30 iunie a.c., ordonanta de urgenta prin care se modifica legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale. Actul normativ explica termeni precum „salariat detasat pe teritoriul Romaniei“, „salariat detasat de pe teritoriul Romaniei“, „cheltuieli generale de detasare“ si „indemnizatie specifica detasarii“ si, cel mai important, clarifica si problemele specifice din sectorul transporturilor, prin definirea conceptelor de „delegare“ si drept la diurna.
 

Astfel, angajatii stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international si lucreaza o perioada de timp limitata in Comunitatea Europeana nu intra sub incidenta legii 344/2006, ci se considera ca fiind „delegati“, conform art. 43 din legea 53/2003, beneficiind totodata de drepturile prevazute la art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ, referitoare la plata pentru salariatul delegat a cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Delegarea este definita ca fiind „exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca“.
In noul act normativ mai este definit salariul minim aplicabil pe teritoriul Romaniei pentru salariatul detasat pe teritoriul Romaniei, precum si salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pentru salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei. De asemenea, se stabileste faptul salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza de durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic, durata minima a concediilor anuale platite, salariu minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare, conditii de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre agentii de munca temporara, sanatate si securitate in munca, masuri de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri, egalitate de tratament intre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
Practic, acum se face o distinctie clara intre conceptele de „detasare“ si „delegare“, exact asa cum au solicitat reprezentantii transportatorilor de mai multe luni bune si cum am discutat cu prilejul tuturor conferintelor Tranzit din acest an. Dreptul soferului la diurna nu mai poate fi acum contestat de vestici. Atentie insa si pe mai departe la respectarea prevederilor in vigoare privind documentatia pe care soferul trebuie sa o aiba asupra sa pentru a-si dovedi statutul de delegat.

Articole similare

Ad