Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu Deloitte: companiile continuă să investească în activități de cercetare-dezvoltare în ciuda incertitudinii economice

Potrivit studiului Deloitte Central European Corporate R&D Report 2022, companiile din Europa Centrală intenționează să investească în activități de cercetare-dezvoltare în următorii doi ani investind sume similare cu cele alocate activităților de acest gen în ultimii trei ani. Totodată, doar 25% dintre acestea plănuiesc să aloce sume mai mari în acest scop.

Studiul, ajuns la a șaptea ediție, a fost realizat în Cehia, Croația, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria, inclusiv în România, având peste 130 de companii participante.

Pe termen mediu, 40% dintre companiile participante sunt optimiști și preconizează că vor investi mai mult în acest domeniu în următorii trei-cinci ani față de anii precedenți.

Principalii factori care îi preocupă pe antreprenori în decizia de a investi constă în disponibilitatea personalului calificat și experimentat în domeniu (38%), în volumul de stimulente financiare și fiscale pe care le au la dispoziție (26%) și în stabilitatea sau transparența legislației (20%).

„Investițiile în cercetare-dezvoltare aduc beneficii pe termen lung, de la stimularea sistemului de învățământ, la creșterea productivității, a salariilor și, implicit, îmbunătățirea standardelor de viață. Rezultatele studiului nostru confirmă intenția companiilor de a continua să investească în activități de cercetare-dezvoltare, fiind preocupate atât de identificarea și de atragerea personalului calificat, cât și de disponibilitatea stimulentelor fiscale și financiare. Și în România, companiile sunt tot mai interesate de activitățile de cercetare-dezvoltare, iar autoritățile iau măsuri pentru a simplifica legislația în domeniu, pentru a le asigura un acces mai facil la finanțare.”,

a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România.

Cele mai mari investiții de până la 10 milioane de euro vizează dezvoltarea unor produse și procese inovative (38%), precum și proiectele de automatizare și digitalizare (34%). Mai mult, companiile intenționează investiții importante, care pot ajunge la un milion de euro pentru îndeplinirea standardelor ESG (Environmental, Social and Governance  – politici de mediu, sociale și de guvernanță corporativă). Astfel, 57% au în vedere dezvoltarea unor soluții noi pentru călătorii și transporturi, ca de pildă cele de tip eMobilitate (metode de eficientizare a transportului, personal sau de marfă, bazate pe tehnologie; de exemplu soluții de încărcare pentru mașinile electrice, ce conțin date despre infrastructura de alimentare, costul orar al energiei, monitorizarea consumului etc.), utilizarea combustibililor bazați pe hidrogen, gaz natural lichefiat sau comprimat etc., iar 59% plănuiesc investiții în mecanisme de economisire a energiei și a apei.

Studiul din acest an arată că peste 30% nu aplică facilitățile fiscale disponibile pentru cercetare-dezvoltare, cu toate că firmele sunt familiarizate cu stimulentele financiare și fiscale. Din cauza criteriilor neclare de identificare a unei activități de cercetare-dezvoltare, acestea sunt accesate în mică măsură de către companii.

65% dintre participanți se asociază cu entități terțe, cum ar fi universități sau instituții de cercetare, colaborări care se dovedesc a fi benefice pentru toate părțile implicate. În primul rând atrag cercetători experimentați în proiectele pe care le dezvoltă, iar la rândul lor instituțiile partenere au prilejul să se implice în activități practice interesante și pot obține finanțare suplimentară. De asemenea, 70% își protejează expertiza și drepturile de proprietate intelectuală aplicând o politică de confidențialitate a companiei, 43% prin înregistrarea mărcii, însă 40% prin brevete.

Articole similare

Ad