Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Factorii inflaționisti s-ar putea diminua din a doua jumătate a lui 2023

Conform bilanțului CNR (Comitetul Național Rutier din Franța), creșterea economică globală scade de la +6% în 2021 la +3% în 2022 și apoi la +2% pentru 2023, un nivel foarte scăzut comparativ cu situația din ultimele trei decenii.

Perspectivele pentru 2023 sunt sumbre, în opinia CNR: inflația afectează toate economiile din lume, atât activitatea comercială, cât și consumul casnic, iar pe termen scurt există riscuri mari de tensiuni și se preconizează că multe țări se vor confrunta cu o recesiune economică de scurtă durată în 2023. Îmbunătățirea situației va fi apoi treptată, iar factorii inflaționisti s-ar putea diminua începând cu a doua jumătate a lui 2023.

Europa este cea mai afectată de inflație, iar guvernele diverselor țări au instituit mecanisme de sprijin pentru gospodării sau întreprinderi. De exemplu, Germania intenționează să abordeze inflația printr-un plan de 200 de miliarde de euro care să permită inclusiv o repornire rapidă a industriei. Media anuală a inflației pe 2022 se preconizează că va fi sub 9% în majoritatea țărilor europene. 

În Franța are loc o încetinire economică semnificativă în 2022, care se estimează că se va extinde în 2023. Potrivit Băncii Franței, creșterea economică anuală pentru 2022 ar fi de +2,6% și pentru 2023 de +0,5%, iar inflația rămâne la un nivel ridicat și, conform diferitelor prognoze, ar oscila între 5,3% și 6,4% în 2022 și ar rămâne peste 4% în 2023.

În ceea ce privește firmele de transport rutier de marfă, după un nivel decent de activitate în trimestrul al doilea al anului, s-au confruntat cu o scădere a piețelor, în concordanță cu deteriorarea generală a situației economice din a doua jumătate a anului.

Articole similare

Ad