Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe ce perioadă completăm declaraţiile de detaşare?

Conform precizărilor Comisiei Europene (CE), o declaraţie de detaşare poate fi făcută pentru o perioadă cuprinsă între minimum o zi şi până la 6 luni, a precizat Roxana Ilie, reprezentantul UNTRR la Gala Tranzit din 4 noiembrie. Recomandarea CE este totuşi ca în măsura în care un transportator operează în mod regulat într-un anumit stat membru atunci acesta să facă declaraţiile de detaşare pe perioade mai lungi.

„Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) a organizat recent o conferință în România, la care au participat peste 50 de reprezentanți ai firmelor românești de transport rutier, alături de oficiali ai ELA și reprezentanți ai autorităților de control din Belgia, Danemarca, Italia, Spania și România. UNTRR a sprijinit participarea transportatorilor rutieri români la acest eveniment important, care a facilitat discuția cu autorități de control privind detașarea și timpii de conducere și de odihnă.”

Reprezentanţii ELA au precizat că nu recomandă ca declaraţiile de detaşare să fie făcute din start pentru perioada maximă de 6 luni, dacă şoferul lucrează mai puţin ca detaşat în intervalul de timp respectiv. Practic, este mai simplu din punct de vedere administrativ să faci o singură declaraţie pe o perioadă mai lungă de timp de până la 6 luni, dar în cazul în care șoferii sunt detașați pe perioade mai scurte, ulterior pot apărea solicitări de documente prin IMI privind plata şoferilor pe toată perioada respectivă.

„Din perspectiva controlului, o autoritate de control dintr-un alt stat membru poate solicita unui transportator român prin platforma IMI să transmită informaţii pentru perioade cuprinse între o zi şi până la 12 luni cu privire la detaşările declarate în IMI. Dacă pe perioada pentru care a fost solicitată transmiterea informaţiilor şoferul nu a fost efectiv detaşat, chiar dacă s-a transmis declaraţia, atunci vor trebui transmise înregistrările tahograf pentru perioada respectivă din care să rezulte acest lucru, iar pentru a demonstra că au fost operaţiuni de transport rutier care nu intră sub incidenţa detaşării, vor trebui transmise şi CMR-urile aferente operaţiunilor de transport respective”, a explicat Roxana Ilie.

Pe parcursul anului, în cadrul grupului de experţi al CE din care face parte şi UNTRR, reprezentanţii asociaţiei româneşti au semnalat faptul că autorităţile din Vest sunt foarte active în grupul de experţi privind detașarea conducătorilor auto, astfel că scenariile privind aplicarea detașării la transporturile rutiere incluse în clarificările ulterioare date de CE sunt chiar mai restrictive decât legislaţia adoptată iniţial.

Articole similare

Ad