Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Retrospectiva ultimilor trei ani și perspective pentru 2023, în viziunea Gebrüder Weiss

Industria locală a transporturilor a trecut, în ultimii trei ani, prin schimbări majore, urmând să facă față unor noi provocări și în perioada următoare, arată o analiză făcută de Gebrüder Weiss. De la declanșarea crizei pandemice și până la incertitudinile geopolitice și economice ale momentului, firmele din domeniu au fost nevoite să găsească permanent noi soluții de a face față schimbării de paradigmă și de a veni în sprijinul clienților.

Potrivit Gebrüder Weiss România, unul dintre principalii jucători din transport și logistică de la noi, piața de profil era, în 2019, caracterizată de stabilitate, jucătorii și clienții având structurate acțiunile, timpii de livrare, rutele și volumul de marfă transportată. Odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19, piața de profil a intrat într-un ritm extrem de alert și instabil. În România perioada martie-aprilie 2020 a fost marcată de o scădere bruscă a volumelor transportate și o volatilitate în ceea ce privește țările de unde provenea marfa, rutele și zonele de destinație a mărfurilor. După câteva luni de scăderi ale volumelor, contextul pandemic a dus la o creștere accelerată a comerțului electronic și, astfel, la o explozie a volumelor transportate.

„Toate aceste schimbări au fost coroborate cu necesitatea ca firmele de transport să mențină echipele funcționale în permanență, pentru a evita blocaje ale livrărilor, pe o piață a muncii extrem de dificilă, unde găsirea de personal a fost o adevărată provocare. Iar restricțiile de circulație au avut și ele un impact major”, a reamintit Viorel Leca, director general Gebrüder Weiss România.

Costurile de transport maritim și aerian au crescut enorm în 2020

Acesta a subliniat că toată instabilitatea din prima jumătate a lui 2020 a dus la perturbări majore în industria de transport: costurile au crescut exponențial și nu mai exista nicio predictibilitate asupra lor. 

„În ceea ce privește transportul aerian și maritim, unda de șoc cauzată de pandemie s-a simțit rapid la nivel de costuri. Dacă în 2019 un container de 40′ pentru transport maritim avea un cost de transport de circa 2.500 de dolari, în ultimii ani a ajuns chiar și la 16.000 de dolari. În plus, impunerea de restricții de circulație a dus la necesitatea de a găsire soluții alternative pentru clienți și a creiona modele de transport speciale”, a subliniat Adelina Anghel, Area Manager East Gebrüder Weiss România.

Și la nivelul costurilor raportate pentru transportul de bunuri pe cale aeriană s-a simțit un șoc. Mare parte din mărfurile care au nevoie de un timp de tranzit redus și se transportă aerian sunt aduse cu avioane de pasageri, dar impunerea de restricții de circulație a dus la o scădere dramatică a traficului aerian de persoane, ceea ce a afectat și transportul de mărfuri, pentru care costurile au crescut semnificativ în primăvara lui 2020 față de perioada similară din 2019. Iar transportatorii au fost nevoiți să găsească variante alternative pentru a răspunde cerințelor clienților și a asigura un flux continuu de mărfuri, mai ales pentru industriile cheie unde aprovizionarea cu materie primă sau alte componente este vitală.

Criza semiconductorilor a afectat și ea semnificativ piața de transport

Industria automotive a fost afectată de criza din supply-chain, mai exact de criză semiconductorilor, cu atât mai mult cu cât industria se confrunta deja cu provocările impuse de pandemie. Criza semiconductorilor a început cu declanșarea pandemiei de coronavirus, când s-a trecut la munca de acasă și astfel a crescut cererea de PC-uri, dispozitive mobile, servere și echipamente de rețea. Iar restricțiile de circulație impuse de fiecare țară – stabilirea unor coridoare speciale pentru traficul de marfă sau carantinarea/izolarea șoferilor, dar nu numai – au afectat producția de microcipuri, ducând, toate, la o întârziere în lanțul de aprovizionare, ce a pus o presiune foarte mare asupra firmelor de transport.

Blocarea canalului Suez, o nouă provocare pentru industrie

Un efect important în industria transporturilor a fost determinat și de blocarea pentru șase zile a canalului Suez de către o navă de transport eșuată, în primăvara lui 2021. Aceasta a venit într-un moment oricum dificil pentru transportul maritim și a fost cu atât mai gravă cu cât, conform datelor oficiale, canalul Suez reprezintă cea mai importantă verigă în comerțul dintre Europa și Asia, pe unde circulă circa 30% din containerele transportate zilnic în lume, circa 12% din comerțul global, circa un milion de barili de petrol, aproape 8% din gazul natural lichefiat și un trafic zilnic estimat de 9,6 miliarde de dolari.

Companiile s-au confruntat cu întârzieri masive și pierderi generate de imposibilitatea de a descărca sau încărca marfa din anumite porturi, ceea ce a dus la creșteri de prețuri pentru majoritatea bunurilor.

Conform Adelinei Anghel, efectele secundare pentru transporturi s-au văzut imediat după deblocarea canalului Suez. Deși cele mai multe porturi europene au anticipat traficul majorat odată cu rezolvarea problemei din canalul Suez, au fost mari dificultăți în a face față creșterii bruște. Liniile de transport maritim au fost, de nenumărate ori, nevoite să descarce containerele în alte porturi decât cele de destinație inițială, ca urmare a congestiei din porturile cele mai importante ale Europei, Constanța fiind unul din acestea. „Au fost cazuri când a trebuit să anunțăm clienții că mărfurile le-au fost descărcate în alte porturi din zonă, nu în Constanța, și că trebuie să găsim soluții pentru livrarea ulterioară la destinație. În același timp, liniile maritime au prioritizat de multe ori exporturile, ca să poată duce echipamente în zonele din Asia de unde se încarcă cele mai mari volume”, mai spus Adelina Anghel.

Ruta alternativă pentru traficul maritim între Asia și Europa este de a ocoli Africa prin Capul Bunei Speranțe, ce adaugă până la două săptămâni la durata călătoriei, pe lângă problemele legate de piraterie și de concentrare fără precedent de transport maritim într-o zonă atât de restrânsă. Și acesta a fost contextul de la început de 2021.

Apoi a venit conflictul din Ucraina

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, această țară a încetat, cel puțin în primă fază și pentru anumite categorii de clienți, să mai fie o opțiune viabilă pentru transport terestru, aerian sau maritim. Deci industria de profil a trebuit să își reconfigureze rutele și să facă față unor noi schimbări majore.

Portul Odessa nu a mai putut fi folosit pentru traficul de mărfuri, astfel că multe dintre vasele care descărcau acolo au fost re-rutate către Constanța, ceea ce a dus la o aglomerare foarte mare. Autoritățile din zona portuară a Constanței au încercat să ia cele mai bune măsuri pentru a face față traficului foarte mare, însă nu au putut preîntâmpina întârzierea în descărcarea mărfurilor și în livrarea lor către clienți. În consecință, transportatorii au fost nevoiți să găsească noi rute și abordări pentru a face față cererii.

Criza din Ucraina a dus la o presiune și mai mare asupra supply-chain-ului și industriei de transport, iar tensiunile geopolitice au un efect în lanț care afectează companiile aeriene și maritime, care au de suferit în urma majorării prețului combustibililor.

În al doilea rând, țările din Europa, dar și SUA și Canada au interzis accesul pe teritoriile lor al companiilor aeriene rusești și Rusia a interzis avioanele europene și canadiene în spațiul său aerian. Practic, rutele companiilor aeriene, deja afectate de pandemie, s-au restrâns, ducând la o nouă creștere a prețurilor pentru transportul bunurilor.

Și transportul feroviar de marfă este afectat, deoarece multor companii europene le este interzis să deruleze contracte cu căile ferate rusești, ceea ce perturbă activitatea de transport de marfă între Asia și Europa, care tranzitează prin Rusia.

Se așteaptă o nouă scădere a volumelor în 2023

Pentru anul viitor, reprezentanții GW se așteaptă ca situația economică instabilă pe plan local și internațional și incertitudinile geopolitice să ducă la o scădere a volumelor transportate. Cu toate acestea, oportunități majore vin din zona nișelor de clienți speciali care sunt nevoiți tot mai mult să ia în calcul modele de transport inedite și rute alternative celor tradiționale. „Cu siguranță, în cazul companiei noastre, digitalizarea serviciilor, adăugarea unora noi în portofoliu și oferirea de suport clienților în momentele cheie au făcut și vor face diferența pe o piață afectată major de schimbări continue în ultimii ani”, a concluzionat Viorel Leca.

Articole similare

Ad