Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania majorează taxa de drum în 2023

Taxa rutieră germană Maut pentru vehiculele comerciale va crește în 2023.

Pe 24 noiembrie, Parlamentul german a adoptat amendamentul la Legea privind taxele de drum, care trece acum la Bundesrat (camera care reprezintă landurile). Creșterea se va baza, de asemenea, pe noua legislație a UE, care acordă o mai mare importanță poluării atmosferice și fonice la stabilirea eurovinietei.

În timpul procesului de aprobare în Bundestag, asociațiile germane de transport rutier și de logistică s-au opus majorării, argumentând că aceasta ar afecta și mai mult companiile din sector, deja împovărate de creșterile de carburanți. În plus, se preconizează că în 2023 creșterea transportului rutier în Germania se va contracta din cauza situației macroeconomice. În schimb, ministrul transporturilor, Volker Wissing, s-a declarat în favoarea majorării.

După Bundestag, și Bundesrat a aprobat vineri, 25 noiembrie, această majorare. De fapt, conform raportului actual privind costurile rutiere, taxa ar trebui să fie redusă, a declarat secretarul de stat pentru transporturi Oliver Luksic (FDP) în camera landurilor. Cu toate acestea, guvernul federal a profitat de această ocazie pentru a introduce în preț costurile legate de zgomot și de gazele de eșapament – ”ceea ce, în cele din urmă, duce la taxe de drum mai mari”.

De la introducerea sa în 2005, taxa de drum pentru camioane a generat venituri de 85 de miliarde de euro, a declarat Luksic. „Taxa de drum pentru vehiculele grele de marfă nu este un scop în sine”, a subliniat el. “Avem o mare uzură pe drumurile naționale germane și trebuie să investim foarte mult în special în zona podurilor.” Taxa a fost contribuția companiilor de logistică la o infrastructură puternică.

Taxa de drum pentru vehiculele grele de marfă a fost introdusă pentru prima dată pe autostrăzi, iar ulterior a fost extinsă la toate drumurile federale. Aceasta se aplică vehiculelor cu o greutate de 7,5 tone sau mai mare. Se preconizează că media anuală a veniturilor din taxe de drum din 2023 până în 2027 va fi de aproximativ 8,3 miliarde de euro pe an. Anul trecut, acestea au fost de aproximativ 7,6 miliarde de euro. Solicitând deputaților să aprobe norma, Wissing a declarat că „rezultatul acestor ajustări ale taxelor de trecere este o creștere moderată a tarifelor de trecere, care va contribui la asigurarea finanțării infrastructurii noastre pentru viitor”. Ministrul a subliniat 3 obiective: încurajarea tranziției ecologice către vehicule cu un impact mai redus asupra mediului, îmbunătățirea stării drumurilor și împărțirea costurilor cu utilizatorii care suportă cea mai mare povară asupra infrastructurii.

Articole similare

Ad