Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Managementul portofoliului de proiecte, crucial în succesul transformării digitale

Un studiu realizat de Horváth în rândul companiilor din peste 15 industrii precum automotive, finanțe, comerț, IT, logistică și bunuri de larg consum și intitulat „IT Adaptive Study 2022: Digital Championship empowered by IT” arată că succesul în transformarea digitală este puternic abilitat de IT și că joburile legate de Big Data și Artificial Intelligence și competențele digitale ale angajaților sunt vitale pentru succesul proiectelor de transformare digitală.

Totodată, IMM-urile trebuie să-și realinieze organizarea internă în contextul transformării digitale, pentru a nu rămâne în urmă. Dintre companiile cu peste 10.000 de angajați, 57% au departamente pentru transformarea digitală, față de numai 33% dintre firmele cu până la 250 de angajați.

Studiul mai pune în evidență faptul că pozițiile profesionale care vor avea tot mai multă relevanță în interiorul companiilor în următorii trei ani vor fi Data Engineer (75%), Product Owner (67%), Business Consultant & Analyst (65%), Scrum Master (64%), AI Product Owner (64%) și Data Scientist (63%).

În plus, companiile au o nevoie urgentă de a optimiza planificarea și managementul portofoliului de proiecte pentru a asigura o utilizare eficientă a resurselor și competențelor. Interesant este faptul că în IT lipsa forței calificate de muncă este mai puțin critică decât sugerează opinia publică: 80% dintre respondenți nu se confruntă cu o astfel de problemă.

Externalizarea soluțiilor complexe reprezintă un factor cheie care generează un plus de valoare în urma câștigurilor rapide din cloud. Companiile urmăresc strategii de cloud consecvente cu caracteristici individuale de cloud și servicii. Alegerea unei strategii este determinată de factori individuali precum mărimea companiei: 44% dintre respondenți urmăresc o strategie cloud, iar 57% plănuiesc să o implementeze în următorii trei ani. În ceea ce privește hybrid cloud-ul, 62% urmăresc deja, iar pentru 76% este o prioritate în trei ani, iar pentru cloud-ul privat 62% îl urmăresc deja și 65% plănuiesc să-l implementeze în viitorul apropiat.

Securitatea IT reprezintă un scop major în contextul strategiilor bazate pe cloud și nu este percepută ca risc în privința externalizării. Pe lângă securitatea IT, participanții la studiu au agreat drept obiective principale ale unei strategii în cloud conectivitatea (75%), securitatea IT (74%), performanța (73%), flexibilitatea și optimizarea costurilor (73%) și stabilitatea (72%). Obstacolele pe care le întâmpină companiile în ceea ce privește migrația către cloud sunt cele legislative și de reglementare: GDPR (72%), pregătirea pentru cloud a sistemelor vechi, deja existente (65%), lipsa strategiei de aprovizionare (60%) sau lipsa abilităților necesare (59%).

Analizând răspunsurile participanților la acest studiu, Iulia Malioukis, Principal, Horváth România, explică faptul că, după ce, în ultimii doi ani, au fost prioritare asigurarea condițiilor pentru munca la distanță, în perioada post-Covid importanța datelor și a competențelor digitale necesare pentru valorificarea acestora va reveni în prim-plan. „Accentul se va pune pe digitalizarea business-ului în ansamblu, deoarece doar 20% dintre companii pot face un management al datelor cum și-l doresc, iar o treime nu dețin încă modele de date uniforme. Transformarea digitală se accelerează în majoritatea companiilor, iar succesul acestui proces depinde de colaborarea armonioasă între departamente, experți în IT și business, precum și de înțelegerea rolului de coordonare pe care îl joacă un CIO. În acest ecosistem rolul funcției de management al portofoliului de proiecte este crucial în succesul transformării digitale.

Articole similare

Ad