Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Importurile UE din Rusia (în tone) au scăzut cu 28% din martie până în august

Așa cum știm deja, războiul dintre Rusia și Ucraina a modificat mult fluxurile comerciale dintre UE și Rusia, mai ales în anumite industrii, iar Upply analizează aceste modificări – din perspectiva alternativelor la care a apelat UE pentru aprovizionare și a modului în care cererea actuală va persista – și posibilul lor impact pe termen lung.

Din martie până în august 2022, importurile UE din Rusia au scăzut cu 28% în volum (tone), dar au crescut cu 50% în valoare, din cauza inflației. Analiza Upply se referă însă în principal la volumele comerciale.

Printre primele 10 importuri de mărfuri ale UE din Rusia, cea mai semnificativă scădere a avut loc în sectoarele energiei, produselor chimice, lemnului și industriei fierului și oțelului. Dar, întrucât sectorul energetic a fost discutat pe larg în rapoarte de cercetare și în mass-media, acest studiu se concentrează asupra celorlalte trei.

Ca răspuns la scăderea ofertei din Rusie s-a produs o reorientare a schimburilor comerciale în aprovizionarea UE, prin creșterea importurilor în interiorul Comunității și prin aprovizionare amplificată atât pe plan intern, cât și din țări europene din afara UE, cum ar fi Norvegia, în toate cele trei sectoare: chimic, lemn, fier și oțel. Intensificarea aprovizionării interne s-a simțit mai ales în primele două luni de la începerea războiului, iar la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2022 oferta în țările UE a început să se prăbușească, mai ales din cauza capacității de producție diminuate de penuria de energie și reducerii cererii în condiții de inflație record. De exemplu, un studiu recent al Asociației Germane a Industriei Chimice a arătat că 34% din unitățile de producție chimică din Renania de Nord-Westfalia, un centru german important în industria chimică, au fost forțate să reducă producția. De asemenea, țările UE s-au reorientat și spre furnizori externi. Per ansamblu importurile UE din țări terțe au cunoscut o scădere foarte mare, dar reorientarea către câțiva furnizori alternativi pentru a înlocui Rusia poate fi observată în toate cele trei industrii. Multe importuri au fost din China, în toate cele trei sectoare, în ciuda eforturilor UE de a-și reduce dependența de această țară.

Articole similare

Ad