Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Industria chimică din UE, cea mai afectată de lipsa de gaze

Un raport Upply despre impactul războiului din Ucraina asupra schimburilor comerciale dintre UE și Rusia arată că penuria de gaze a afectat cel mai puternic industria chimică, iar capacitatea mică a dus la creșterea aprovizionării din afara UE, în special pentru produsele cu emisii ridicate de gaze necesare pentru prelucrarea ulterioară. În primele opt luni din 2022, volumul importurilor germane de produse chimice chinezești a crescut cu 30%, reprezentând 60% din totalul importurilor acestei țări de la furnizori din afara UE (față de mai puțin de 20% în 2021).

Schimbarea fluxului comercial în industria chimică duce și la unele modele noi în activitățile de transport maritim, cum ar fi deturnarea ofertei de negru de fum din Rusia către China, care a creat o anumită cerere de transport feroviar de marfă pe ruta transsiberiană din China către UE, grav afectată de război, deoarece transportatorii maritimi evită acest produs din cauza preocupărilor legate de siguranță și a obligațiilor de curățare a containerelor după utilizare – mai ales având în vedere capacitatea redusă de transport maritim din primul semestru al lui 2022. 

Pentru industria fierului și a oțelului, UE a crescut importurile în principal din Turcia, dar și din diferite țări din Asia de Est, cum ar fi China, Coreea de Sud și Vietnam. China este în prezent al doilea cel mai mare furnizor de oțel din afara UE după Rusia. În ceea ce privește industria lemnului, se observă o creștere semnificativă a aprovizionării din Brazilia, SUA, China și Marea Britanie. Atât exporturile de lemn din Brazilia, cât și cele ale SUA către UE au crescut cu 62% în primele șase luni de la izbucnirea războiului.

Articole similare

Ad