Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania încurajează creșterea numărului de șoferi/patroni

Federația operatorilor spanioli de transport FETRANSA informează că în această țară s-au îmbunătățit condițiile de acces la profesie al șoferilor-patroni – tocmai pentru a încuraja creșterea numărului lor – și s-a introdus posibilitatea de a înceta parțial activitatea și de a primi ajutor de șomaj pentru un număr mai mare de luni decât până acum.

În plus, pe 1 ianuarie 2023 intră în vigoare modificările aplicate indemnizației pentru încetarea activității lucrătorilor independenți.

De când a început să fie aplicat, în 2010, ajutorul de șomaj pentru persoanele care desfășoară activități independente nu a ajuns să se consolideze, explică FETRANSA, în primul rând pentru că, la început, nu era obligatorie contribuția la securitatea socială pentru acesta, ceea ce a motivat mulți lucrători independenți să nu contribuie și deci să nici nu solicite acest drept. Pe de altă parte, celor care au contribuit la dreptul la șomaj le-a fost destul de dificil să demonstreze conformitatea cu cerințele economice, ceea ce a făcut ca doar 30 % dintre solicitanți să aibă acces la ajutorul de șomaj.

Ce face Decretul Regal de Lege 13/2022 este să reformuleze articolul privind obiectul și domeniul de aplicare a protecției pentru încetarea – definitivă sau temporară – a activității, cu scopul de a îmbunătăți acest beneficiu, pe lângă introducerea de noi modalități de acordare a lui.

În plus, începând din ianuarie 2023, pentru a colecta prestația, este avută în vedere, pe lângă încetarea totală a activității, și retragerea lucrătorilor independenți. Deci ajutorul de șomaj poate fi solicitat și ca urmare a unei încetări parțiale a activității, fără a închide afacerea.

Pentru a avea acces la prestația pentru încetarea parțială a activității, decretul-lege regal are în vedere două cazuri diferite: dacă persoana care desfășoară o activitate independentă are sau dacă nu are angajați. Dacă nu are, va trebui să demonstreze o scădere de 75% a veniturilor timp de două trimestre înainte de a aplica pentru încetarea parțială a activității și să aibă datorii ce depășesc 150% din venituri în cele două trimestre, în afară de datoriile la trezorerie și la asigurările sociale.

În cazul celor care au angajați, reducerea veniturilor este tot de 75% pe parcursul a două trimestre, dar nu pot avea venituri mai mari decât întreprinderile mici și mijlocii și trebuie să dovedească o reducere a programului de lucru cu 60% sau suspendarea temporară a contractelor pentru 60% din forța de muncă.

Dacă încetarea activității este totală, ajutorul se menține la 70% din baza de reglementare, iar pentru încetarea parțială suma este de 50% din baza contribuției.

În funcție de momentul de la care lucrătorii independenți au început să achite contribuții pentru încetarea activității, au dreptul la ajutor astfel: pentru 12-17 luni de contribuții, patru luni de beneficii, pentru 18-23 de luni, șase luni de beneficii, pentru 24-29 de luni, opt luni de beneficii ș.a.m.d., până la pentru peste 48 de luni de contribuții 24 de luni de beneficii – perioada maximă pentru care poate fi acordat ajutorul de șomaj.

Articole similare

Ad