Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarife cu 19,6% mai mari decât în T3 din 2021 – după care a început scăderea

Upply a realizat de curând o retrospectivă a pieței europene de transport rutier din 2022, din care reiese, printre altele, că tarifele au crescut în întreaga Europă, mai ales din cauza scumpirii în foarte mare măsură a motorinei. Studiul realizat de Upply, IRU și Ti arată că în trimestrul al treilea al anului prețurile de transport au fost, în medie, cu 19,6% mai mari decât în perioada similară din 2021, creștere care nu a mai fost observată de zeci de ani.

Dar în trimestrul al treilea ea a încetinit din cauza scăderii cererii de transport și Upply are toate motivele să creadă că prețurile din Europa au atins un vârf și acum au început să scadă, așa cum se vede deja în Franța.

Un important furnizor de volume de transport rutier în Europa, industria auto, continuă să aibă dificultăți și pentru 2022 S&P Global Mobility preconizează că producția europeană va scădea cu 0,5%. Europa a fost puternic afectată mai ales de penuria de semiconductori, dar la final de 2022 o altă problemă începe să fie scăderea cererii: în Germania, de exemplu, cea mai mare piață din Europa, vânzările sunt așteptate să fie cu 5% mai mici decât în 2021.

Pe de altă parte, în timpul pandemiei, când a început scăderea volumelor din industria auto, a crescut comerțul electronic. Și, cum comerțul electronic transfrontalier reprezintă 40% din achiziții, el este un furnizor puternic de fluxuri pentru transportul internațional. Dar și această forță motrice a început să slăbească, sunt de părere analiștii Upply. În 2021, veniturile din comerțul electronic s-au ridicat în Europa la 718 miliarde de euro, cu o creștere anuală de 13%, iar pentru 2022 se preconiza o creștere de 11%, până la 797 de miliarde de euro, deci o încetinire a creșterii, mai ales din cauza inflației, prețurilor mari ale energiei și incertitudinii cu privire la viitor, care au afectat puterea de cumpărare și încrederea consumatorilor. Și deci și volumele de transport.

Articole similare

Ad