Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Salariul minim în Norvegia pentru șoferii de camioane de peste 3,5 tone este de 18,76 euro/oră

Potrivit Asociației Norvegiene a Proprietarilor de Camioane (NLF), salariul minim legal oficial pe oră pentru un șofer de camion în Norvegia este de 196,5 coroane norvegiene (18,76 de euro). Salariul minim a intrat în vigoare din 15 decembrie.

După cum a relatat revista Frifagbevegelse, rata este de fapt mai mică decât cea pentru femeile de serviciu (204,54 NOK – 19,52 de euro), muncitorii necalificați din construcții fără experiență (207,40 NOK) și muncitorii din fabricile de pește (199,78 NOK – 19,07 de euro).

Noile tarife pot fi relevante pentru transportatorii străini care lucrează în Norvegia, datorită faptului că dispozițiile Pachetului de Mobilitate sunt puse în aplicare integral în țară. O serie de norme din Pachetul de Mobilitate au intrat în vigoare în Norvegia la 1 noiembrie.

De asemenea, Pachetul de Mobilitate UE prevede că șoferii de camioane care efectuează operațiuni de comerț încrucișat și de cabotaj trebuie să primească cel puțin salariul minim legal pentru șoferii de camioane aplicabil în țara lor.

Una dintre problemele legate de aceste norme este că unele țări nu au definit care este salariul minim, lăsând o portiță pe care companiile o pot exploata. Însă, Norvegia a renunțat la această opțiune, confirmând care va fi salariul orar minim legal pentru șoferii de camioane.

Cu toate acestea, Asociația Norvegiană a Proprietarilor de Camioane avertizează că unele prevederi ale Pachetului de Mobilitate nu au fost încă implementate în legislația norvegiană. Prin urmare, nu se pot efectua controale asupra lucrătorilor detașați.

„Propunerea de a include lucrătorii detașați în regulament nu a fost acceptată, iar acest lucru nu face parte din legislația norvegiană până în prezent. Același lucru este valabil și pentru propunerea de a schimba baza de plată a salariilor din timpul de lucru în ore de lucru. Acești doi termeni trebuie să fie definiți pentru a asigura un control adecvat”,

a subliniat Asociația Norvegiană a Proprietarilor de Camioane.

De asemenea, NLF remarcă faptul că sindicatele norvegiene nu au reușit încă să obțină aprobarea cererii lor de reducere a limitei oficiale de greutate pentru vehiculele comerciale licenţiate de la 3,5 la 2,5 tone. Prin urmare, salariul minim se aplică numai angajaților care efectuează transporturi rutiere de mărfuri în vehicule cu o greutate maximă admisă de peste 3,5 tone.

Articole similare

Ad