Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acord pentru accesul Bulgariei la gaze naturale lichefiate din Turcia

Compania bulgară de gaze Bulgargaz și compania turcă de transport de gaze Botas au semnat, marți, un acord de cooperare pe 13 ani pentru accesul la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) de până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Turcia și tranzitul gazelor către frontiera bulgară.

Acordul a fost semnat de conducerile „Bulgargaz” și „Botas” în prezența ministrului interimar al Energiei, Rosen Hristov și a ministrului turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez.

Potrivit ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, Bulgaria va avea posibilitatea de a achiziționa gaze de la toți producătorii globali și de a le descărca în Turcia, ceea ce speră că va rezolva problema lipsei de infrastructură suficientă.

Ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale a completat că prin semnarea acordului, face încă un pas pentru a transforma țara sa într-un hub de transport de gaze naturale.

„După cum știți, în 2022 am avut dificultăți cu aprovizionarea cu gaze, iar acum, împreună cu colegii noștri din Turcia, rezolvăm această problemă. Acest contract a fost convenit pe 24 și 25 decembrie 2022, iar astăzi, odată cu semnarea lui, un nou mare început.”,

a declarat Rossen Hristov, ministrul interimar al Energiei din Bulgaria.

„Dorința mea este ca anul 2023 să fie fructuos pentru relațiile noastre bilaterale, în special în domeniul energiei. Luna trecută, președinții noștri s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta anumite priorități, cu care începând de astăzi începem să le realizăm. Durata acestui acord este de 13 ani și vor fi transferate 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar securitatea aprovizionării în Europa va fi mai bine asigurată. Datorită eforturilor comune, această capacitate va fi disponibilă, chiar crescută.”,

a adăugat Fatih Dönmez ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale.

Articole similare

Ad