Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Progresul inregistrat de cele 5 tari din Zona Euro care au apelat la imprumuturi de urgenta

In contextul recentelor evenimente din Grecia, care au readus in prim plan subiectul statelor care au contractat imprumuturi de urgenta, economistii PwC au analizat evolutia celor 5 tari europene care au apelat la astfel de imprumuturi: Cipru, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
Analiza arata ca, in pofida faptului ca Grecia a fost prima dintre cele 5 care au apelat la imprumuturi de urgenta, la momentul actual se regaseste in aceeasi ipostaza din care a plecat.
 

Irlanda a tinut „capul de afis” al reformei economiei statelor de la periferia Zonei Euro. Aceasta a inregistrat o crestere in termeni reali de 5,2% in anul 2014, economistii PwC estimand o crestere economica de pana la 3,9% in decursul acestui an. De fapt, figura 2 arata ca Irlanda a fost prima dintre economiile periferice al carei PIB a depasit nivelul de dinainte de criza
In opinia economistilor PwC, in Spania cresterea accentuata de aproximativ 3% din acest an va imbunatati treptat profitabilitatea sistemului financiar si va contribui la reducerea numarului de credite neperformante. Spania si-a pastrat de asemenea cadenta reformelor structurale in ultimele 12 luni, cu politici menite sa reduca nivelul somajului, pe termen mediu. Din aceste motive, Spania este de asteptat sa-si depaseasca nivelul PIB-ului pre-criza pana in 2017.
Portugalia a facut de asemenea progrese de la momentul imprumutului, dar nu in aceeasi masura ca Irlanda si Spania. Economia inregistreaza o crestere ciclica, raportand o crestere a PIB in 2014, pentru prima data din 2010. Dar in continuare mai are cateva probleme structurale de depasit. De exemplu, datoria sa publica raportata la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat imprumuturi de urgenta.
Grecia a ramas in urma Ciprului, care si-a mutat atentia de la reforma finantelor publice – guvernul afisand deja un surplus primar sanatos de 2,9% din PIB- asupra reformelor structurale din sectoare precum sanatatea si telecomunicatiile. Cipru este asadar inca in etapa de "reforma" a programului sau, dar face progrese rezonabile.
Potrivit economistilor PwC, sunt 3 procese din Zona Euro la care companiile ar trebui sa fie atente in urmatoarele saptamani si luni. In primul rand, evolutia negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finantare pentru Grecia. Apoi orice semne de consolidare a cresterii economice in tarile de la periferia Zonei Euro, dar si testele de stres pregatite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) programate pentru anul viitor.

Articole similare

Ad