Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Intră în vigoare actualizarea ADR 2023

Pe 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare actualizarea bianuală a Regulamentului ADR, care stabilește dispoziții pentru transportul rutier de mărfuri clasificate ca fiind periculoase. Aplicarea este obligatorie într-o primă fază în transportul rutier național și poate fi amânată până la 1 iulie 2023. Această actualizare aduce câteva inovații minore privind caracteristicile vehiculelor sau situaţiile speciale.

Una dintre principalele noutăți este extinderea obligației de a numi un consilier de siguranță ADR la toți expeditorii.

În ceea ce privește vehiculele, ADR 2023 extinde obligativitatea extinctoarelor automate de incendiu în compartimentul motor și a protecției termice pentru anumite transporturi de lichide și gaze inflamabile. În plus, rezervoarele care transportă gaze lichefiate inflamabile trebuie să fie echipate cu supape de siguranță. În ceea ce privește ambalajul, clasa 8 (substanțe corozive) trebuie să fie atribuită grupei de ambalare I în cazurile în care grupa nu poate fi definită pe baza testelor.

Pentru deșeurile periculoase, regulamentul prevede acum modalități de estimare a cantității acestora: pentru ambalaje, se adaugă o listă de ambalaje la documentul de transport, indicându-se tipul și volumul nominal; pentru containere, estimarea se bazează pe volumul nominal al acestora, iar pentru rezervoarele de deșeuri vidate, estimarea este justificată de o estimare furnizată de expeditor sau de echipamentul vehiculului.

Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE), care elaborează Regulamentul ADR și actualizările acestuia, a publicat versiunea integrală în format pdf a ADR 2023 în trei limbi (engleză, franceză și rusă).

Articole similare

Ad