Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Frauda este cea mai mare amenințare pentru pierderile de marfă

Frauda penală, în numeroasele și diversele sale manifestări din cadrul lanțului global de aprovizionare, este văzută de asigurătorul internațional de transport de marfă TT Club ca fiind una dintre principalele amenințări și în creștere. În special transportatorii falși sau subcontractori ai acestora par să fie „la modă” acum, astfel că se recomandă mai multă vigilență.

Procesarea tranzacțiilor comerciale aproape exclusiv online permite numeroase activități frauduloase, de la frauda de plată, care implică mandate existente și uzurparea identității managerilor, până la frauda de achiziții, care implică facturare falsă.

Fraudele transportatorilor, în care infractorii se dau drept transportatori sau subcontractorii, inclusiv șoferi cu documente falsificate, au reprezentat 84% din solicitările primite de TT care implică fraudă sau înșelăciune în 2022, se arată într-un comunicat al asiguratorului britanic.

„Nimeni – de la expeditori și transportatori până la proprietarii de containere și operatorii de logistică, porturi sau depozite – nu ar trebui să subestimeze cât de profitabile sunt fraudele în această industrie. Folosind tactici sofisticate, cu risc scăzut, fraudătorii pot fura cu ușurință sume mari de bani sau transporturi de marfă”, a declarat Mike Yarwood, director general, șeful departamentului de Prevenire a pierderilor la TT.

„Incidențele de fraudă care vizează lanțurile internaționale de aprovizionare nu sunt comise de criminali oportuniști care lucrează izolat, ci, în majoritatea cazurilor, sunt realizate de bande sofisticate de crimei organizate. Au metodologii bine perfectionate, adaptabile la dispozitivelor de detectare și la schimbările în procedurile de operare, așa cum au demonstrat ultimele situații de fraude întâlnite. Trebuie să fim mai vigilenți.”

Printre situațiile identificate de TT se numără transmiterea intenționată a facturilor false de la un pretins furnizor stabilit (care este de fapt un fraudator ce se infiltrează în sistemul de plăți online și manipulează facturi duplicate sau „umflate”) ori manipularea detaliilor transferului bancar de către un fraudator care se pretinde a fi o organizație plătită în mod regulat de către operator, prin „piratarea” traficului de e-mail al victimei și imitând un furnizor autentic, modificând detaliile transferului bancar pentru plata unei facturi legitime.

TT a constatat totuși că practica falșilor transportatori a predominat în 2022. Așa-zișii cărăuși au interceptat instrucțiunile de transport de la expeditori și s-au prezentat la încărcare drept transportatorul autentic, falsificând documentației de ridicare sau livrare a mărfurilor pentru a sustrage încărcăturile.

O tactică obișnuită este aceea în care fraudatorii se prezintă ca expeditori folosind un site de schimb de marfă și oferă instrucțiuni false unui șofer. Escrocul acționează apoi ca „persoană de mijloc” între aceste două companii legitime, organizând colectarea și direcționând șoferul. Odată ce camionerul a ridicat mărfurile, fraudatorul oferă noi instrucțiuni de livrare la o adresă alternativă, unde marfa este furată. „Un aspect cheie al acestui scenariu este că șoferul și expeditorul nu sunt în contact direct unul cu celălalt. Pentru a evita incidente precum aceste fraude sau altele, este esențial ca angajații să fie conștienți de riscuri, să aibă o grijă deosebită pentru a verifica documentația și instrucțiunile direct cu clienții și/sau partenerii de încredere, în special în situații limită – puține opțiuni de transport sau anumite constrângeri de timp.”, a explicat Yarwood.

Articole similare

Ad