Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Proiecte de infrastructură pentru îmbunătățirea conectivității cu Ucraina

Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Grupul Băncii Mondiale și-au anunțat, la 11 noiembrie 2022, angajamentul de a mobiliza un miliard de euro pentru „Culoarele de Solidaritate” (Solidarity Lanes) – proiecte de infrastructură în statele membre și țările partenere din prima linie, prin programele de finanțare existente, pentru a îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră între România și Ucraina, dar și Moldova.

Facilitatea Conectarea Europei (CEF) ar putea sprijini proiecte care înlesnesc și accelerează fluxurile de trafic la punctele de trecere a frontierei. Apelul a fost deschis până la 18 ianuarie 2023, iar România a fost încurajată să aplice împreună cu Ucraina și/sau Moldova.

În plus, România a alocat 25 de milioane de euro din fonduri neutilizate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru a sprijini proiectele de benzi de solidaritate care îmbunătățesc conectivitatea rutieră, feroviară și pe căi navigabile interioare.

Ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia Europeană a decis să mărească în mod semnificativ bugetul indicativ care a fost pus la dispoziție pentru cel de-al doilea apel de mobilitate militară al CEF, de la 330 la peste 616 milioane euro, a anunțat comisarul european Adina Vălean. Astfel, „dincolo de îmbunătățirea utilizării duble a sistemului de transport, unele dintre proiectele selectate vor contribui și la consolidarea căilor de solidaritate UE-Ucraina din regiune.”

În România, au fost propuse 60 de milioane de euro pentru finanțarea a două proiecte care implică proiectarea și construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, precum și o acțiune de sprijinire a modernizării infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

În primăvara lui 2023 va fi lansat un apel suplimentar pentru proiecte de mobilitate militară care să îmbunătățească Culoarele de Solidaritate.

Articole similare

Ad