Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE și țările partenere lansează „Coaliția miniștrilor comerțului pentru climă”

Ieri, 19 ianuarie, Comisia Europeană, statele membre ale UE și 26 de țări partenere au lansat „Coaliția miniștrilor comerțului pentru climă”, primul forum mondial la nivel ministerial dedicat comerțului și aspectelor legate de climă și de dezvoltarea durabilă. Coaliția va încuraja o acțiune globală de promovare a politicilor comerciale care pot contribui la abordarea schimbărilor climatice prin inițiative locale și globale.

Coaliția își propune să creeze parteneriate între comunitățile din domeniul comerțului și al climei pentru a identifica modalitățile prin care politica comercială poate contribui la abordarea schimbărilor climatice. Coaliția va promova comerțul și investițiile în bunuri, servicii și tehnologii care contribuie la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

Un element important al agendei coaliției este identificarea modalităților prin care politicile comerciale pot sprijini țările în curs de dezvoltare și țările cel mai puțin dezvoltate cele mai vulnerabile, care se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza schimbărilor climatice.

La acest dialog politic la nivel înalt vor participa miniștrii comerțului din diferite regiuni și niveluri de venit. Societatea civilă, mediul de afaceri, organizațiile internaționale și comunitățile climatice și financiare vor participa la lucrările coaliției.

Coaliția este deschisă tuturor țărilor interesate și, până în prezent, este formată din peste 50 de miniștri din 27 de jurisdicții. Cei patru co-lideri sunt Ecuador, UE, Kenya și Noua Zeelandă. Ceilalți participanți sunt: Angola, Australia, Australia, Barbados, Cabo Verde, Canada, Columbia, Costa Rica, Islanda, Gambia, Japonia (afaceri externe și comerț), Republica Coreea, Maldive, Mozambic, Norvegia, Filipine, Rwanda, Zambia, Singapore, Elveția, Ucraina, Regatul Unit, Statele Unite și Vanuatu.

„Criza climatică este o provocare fără precedent care necesită un răspuns global. Comerțul poate contribui la găsirea de soluții pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, de exemplu prin răspândirea accesului la tehnologiile și investițiile adecvate. Prin intermediul acestei coaliții, vom putea oferi o conducere și o îndrumare la nivel înalt pentru a stimula cooperarea internațională și pentru a promova politicile, inițiativele și acțiunile comerciale în direcția unor economii rezistente la schimbările climatice. Timpul este esențial pentru a face față impactului devastator al schimbărilor climatice asupra oamenilor și economiilor din întreaga lume”, declară Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.

Coaliția va oferi orientări politice și va identifica strategii legate de comerț pentru a se adapta la condițiile climatice în schimbare și la fenomenele meteorologice extreme, de exemplu prin producția, difuzarea, accesibilitatea și adoptarea de tehnologii care nu afectează clima. Coaliția se va concentra pe găsirea unor soluții legate de comerț pentru criza climatică, în conformitate cu Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), cu Acordul de la Paris și cu Obiectivele de dezvoltare durabilă, sprijinind totodată eforturile în curs de desfășurare în acest domeniu în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Următoarea reuniune ministerială va avea loc în marja următoarei conferințe ministeriale a OMC, planificată la începutul anului 2024.

Articole similare

Ad