Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CPK și Căile Ferate Ucrainene au semnat un acord de cooperare

Scopul este construirea unei linii de cale ferată de mare viteză din Polonia până în Ucraina.

 Centralny Port Komunikacyjny și Căile Ferate Ucrainene (Ukrzaliznyca) au semnat un acord de cooperare în cadrul Zilelor Direcției Feroviare de la Varșovia. Documentul stipulează o cooperare mai strânsă în ceea ce privește construcția de noi infrastructuri de transport, inclusiv a căii ferate de mare viteză. Semnatarii și-au declarat, de asemenea, disponibilitatea de a contribui la reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului.

Unul dintre cele mai importante obiective ale acordului pe trei ani este dezvoltarea de noi conexiuni transfrontaliere pe ecartamentul european de 1.435 mm, în special construirea unei linii feroviare de mare viteză.

Documentul prevede pregătirea în comun a unui studiu de fezabilitate pentru noile linii de cale ferată planificate între Polonia și Ucraina. Acesta identifică construcția unei linii de mare viteză pe ruta Varșovia-Lviv-Kiev (o prelungire a razei feroviare nr. 5 a CPK până la Lviv și, în cele din urmă, până la Kiev), cu o viteză maximă de operare presupusă de 250 km/h. Prin urmare, CPK și-a declarat disponibilitatea de a face schimb de cunoștințe și experiență și de a transfera standardele sale tehnice ale HSR, precum și modelul de transport de călători.

„O infrastructură modernă, de mare capacitate și eficientă este un element-cheie pentru siguranța în regiunea celor Trei Mări. Pe termen lung, dezvoltarea infrastructurii de transport va fi un element foarte important în reconstrucția Ucrainei”, a declarat Mark Brzezinski, ambasadorul SUA în Polonia.

Acesta este un moment istoric. Împreună cu Căile Ferate Ucrainene, CPK începe lucrările comune la linia HSR Varșovia-Lviv-Kiev. Cea mai scurtă rută din Ucraina către UE trece prin Polonia și CPK. Acest acord de acum are ca scop îmbunătățirea legăturilor feroviare dintre Ucraina, Polonia și UE, facilitarea traficului de pasageri, îmbunătățirea schimburilor economice și consolidarea siguranței coridoarelor de transport. Cooperarea cu CPK va aduce mai aproape de construcția primului TGV cu ecartament european și va fi un pas important în direcția integrării Ucrainei în UE.

Acordul prevede crearea unui grup de lucru care să îndeplinească obiectivele acordului semnat prin ateliere de lucru, cercetare comună, schimb de documentație și experiență.

Centralny Port Komunikacyjny și Căile Ferate Ucrainene vor căuta împreună oportunități de a obține finanțare din partea UE pentru liniile planificate. Standardele UE pentru proiectarea, construcția și întreținerea infrastructurii feroviare, inclusiv semnalizarea și GSM-R, urmează să fie puse în aplicare în cadrul parteneriatului. În viitor, ambele părți au convenit, de asemenea, să dezvolte în comun un model de gestionare pentru liniile construite.

Articole similare

Ad