Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cel mai important partener comercial al Romaniei ramane Germania

Potrivit Raportului de Conjunctura 2015, publicat de AHK, regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) este deosebit de importanta pentru companiile germane, acesteia revenindu-i o pondere de 13,6% din comertul tarii. Importurile germane din regiune au insumat anul trecut 136 de miliarde de euro (total importuri germane : 917 miliarde de euro), exporturile au fost de 142 de miliarde de euro (total de 1.134 miliarde de euro).
 

Aproape 10% din totalul investitiilor straine germane se realizeaza in tarile ECE, numeroase companii investind aici strategic, pe termen lung, deschizand capacitati de productie, fara de care concernele-mama nu ar fi atat de performante.
Datorita pozitiei geografice favorabile si celor 20 de milioane de locuitori, Romania este o piata de desfacere importanta in zona, care ofera companiilor germane perspective bune pentru planurile lor de afaceri. Cresterea economica de anul trecut, de 2,8%, a depasit-o cu mult pe cea a multor state europene. Cresterea PIB se datoreaza mai ales activitatii crescute in ceea ce priveste exporturile, dar si avantului consumului privat. Industria (+3,5%) si comertul au evoluat, de asemenea, pozitiv, in timp ce sectorul constructiilor a ramas in urma. Cel mai mult a crescut sectorul IT (+11%), care contribuie cu 6% la PIB-ul Romaniei.
Romania prezinta un mediu macroeconomic stabil, cu un PIB/cap de locuitor de 7.600 de euro, o rata a inflatiei care a scazut in 2014 la 1,4%, de la 3,2% in 2013, si o rata a somajului cu 6,8% mai mica decat in ultimii doi ani. Investitiile straine directe in Romania au inregistrat un regres de 11%, fata de 2013, pana la 2,4 miliarde de euro. Jumatate din acestea provin din Olanda, Austria si Germania.
In 2014, cel mai important partener comercial al Romaniei a fost, pentru a opta oara consecutiv, Germania. Volumul schimburilor comerciale intre cele doua state a crescut din nou (+10,3%) si a insumat 21,3 miliarde de euro.

Articole similare

Ad