Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mercedes-Benz Truck & Bus România livrează primul camion electric eActros către Blue River

Blue River este la a doua achiziție de camion electric după ce, în iulie 2022, un Scania P25 B6x2*4 BEV (Battery Electric Vehicle) a intrat în flota de distribuție a companiei pentru rețeaua Lidl din București.

Mercedes-Benz Truck & Bus România a organizat un eveniment de livrare a primului autocamion electric eActros 400 (cu 4 pachete de baterii) către Blue River.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat aprobarea unui program de finanțare a flotelor comerciale electrice în valoare de 250 de milioane de lei (50 de milioane de euro) pentru 2023, derulat prin Agenția Fondului de Mediu. În prezent AFM trebuie să înceapă elaborarea Ghidului de proceduri pentru acordarea finanțărilor, care ulterior trebuie avizat și de alte instituții interministeriale, astfel că este posibil ca programul să înceapă să producă efecte din a doua jumătate a anului.

Ministrul Tanczos Barna a precizat că vor beneficia de finanțare atât flotele de autovehicule folosite de vânzătorii firmelor până la furgoane și camioane electrice. Persoanele juridice care vor să achiziționeze furgonete electrice de până la 3,5 tone pot beneficia încă de prevederile programelor Rabla și Rabla Plus, cei pentru care valoarea achizițiilor depășește plafonul de 200.000 de euro impus până acum, având posibilitatea de a accesa ajutorul de stat nou oferit pentru flote.

Din păcate, Blue River nu va beneficia de ajutorul de stat pentru cele două camioane deja achiziționate și nici pentru cel de-al treilea, care urmează să fie cumpărat în zilele următoare, deoarece programul de finanțare nu include acordarea de ajutoare financiare retroactiv.

eActros 400 are o autonomie de până la 400 km, având o capacitate a celor 4 baterii de 448 kWh (fiecare dintre acestea oferă o capacitate instalată de 112 kWh și o capacitate utilă de aproximativ 97 kWh). Cele 2 motoare electrice răcite cu lichid instalate central pe puntea spate a eActros generează o putere continuă de 330 kW și o putere de vârf de 400 kW.

Furnizarea directă a cuplului de către motoarele electrice, împreună cu transmisia cu 2 viteze, asigură o accelerație puternică, un confort de conducere impresionant și o dinamică care permite o conducere mai relaxată și fără stres, în comparație cu camioanele diesel convenționale.

Un avantaj important îl reprezintă silențiozitatea autovehiculului, care i-ar permite să lucreze în oraș pe timp de noapte, dacă autoritățile locale ar oferi aceleași facilități pe care le oferă primăriile orașelor din vestul Europei.

Articole similare

Ad