Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

OMV Petrom obține un profit de 1,9 miliarde de lei pentru 2022

Grupul OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut în 2022 un profit net de 1,9 miliarde de lei în creștere cu 60% față de 2021, potrivit unui raport publicat recent.

Rezultatul din exploatare CCA a înregistrat 2,1 miliarde de lei, excluzând elementele speciale, în creștere cu 38%, susținut de segmentele cu cifre mai mari în Explorare și Producție, precum și în Rafinare și Marketing, parțial contrabalansate de rezultatele în scădere din segmentele Gaze și Energie, datorită creșterii nivelului de reglementare și a supraimpozitării. Totodată, investițiile s-au majorat cu 27%, ajungând la 1,3 miliarde de lei.

Principalele incertitudini care au putut influența compania în noiembrie 2022 au fost rezultatele legate de prețul mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.

OMV Petrom își continuă angajamentul de a rămâne aliniată standardelor, iar în privința riscului de reglementare, grupul se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante din industrie.

În contextul crizei energetice din Europa, OMV Petrom a implementat măsuri suplimentare de reglementare, precum scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.

OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va ajunge la peste 80 USD/bbl (2022: 101 USD/bbl).

Cererea de produse petroliere în comerțul cu amănuntul, de gaze naturale și electricitate sunt estimate de companie a fi relativ stabile în România, față de 2022.

Măsurile legislative introduse în privința prețurilor, marjelor, înmagazinarea și taxele, au fost prelungite până la finalul lunii martie 2025, precum și măsurile de reducere pe bază voluntară a prețurilor la combustibili, care au fost în semestrul al doilea din 2022 și eliminate începând cu 1 ianuarie 2023.

Grupul estimează investiții de aproximativ șase miliarde de lei, cu 70% mai mult, în principal pentru proiectul Neptun Deep și să accelereze proiectele cu emisii de carbon reduse și zero, precum și revizia planificată la rafinăria Petrobrazi.

Articole similare

Ad