Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele spot au scăzut în T4 2022, cele din contracte urmează, dar nu va fi vorba de o prăbușire

Barometrul realizat de Transport Intelligence, Upply și IRU pentru cel de-al patrulea trimestru din 2022 indică faptul că scăderea cererii de transport rutier de mărfuri în timpul unui sezon care era de vârf în trecut, dar care de data aceasta a fost foarte slab, conform așteptărilor, a dus la scăderea tarifelor spot, iar cele din contracte s-au menținut ridicate din cauza crizei de șoferi și prețului încă mare al combustibilului.
Tariful spot a scăzut cu 2,4 puncte față de trimestrul anterior, până la 142,1 puncte (este prima scădere din primul trimestru din 2020 încoace), în timp ce prețul de transport pe bază de contract a crescut cu 0,4 puncte. În ceea ce privește comparația cu perioada similară din 2021, tariful spot a crescut cu 18,1 puncte, iar cel din contracte cu 19,0 puncte. Valorile sunt atât de ridicate față de anul anterior din cauza costurilor mai mari și capacității încă reduse de transport, la care se adaugă presiunea tot mai mare exercitată în direcția îndeplinirii, de către sectorul de transport rutier, a unor standarde tehnologice, de mediu și de siguranță tot mai înalte, reflectate și în costurile vehiculelor comerciale.

Scăderea tarifului spot este o consecință a scăderii cererii, din cauza inflației care reduce încrederea consumatorilor până la niveluri record și crește prețurile. Inflația în zona euro a atins un nivel maxim de 10,6% în octombrie, iar încrederea consumatorilor a atins un minim istoric de 95,1 puncte în septembrie, cu îmbunătățiri neglijabile în ultimul trimestru.

În plus, prețurile ridicate ale energiei au făcut ca producătorii europeni să fie mai puțin competitivi la nivel global, iar comenzile record de bunuri din prima parte a lui 2022 sunt în scădere pe măsură ce cererea globală scade. De exemplu, producția din Franța și Germania este acum sub nivelul din 2019.
Europa pare să fi evitat o criză energetică anunțată inițial ca fiind catastrofală, având un consum de energie mai mic și un nivel de stocare aproape de capacitate pe întregul continent, ceea ce a redus presiunea asupra prețurilor.

În 2023 se preconizează că tarifele de transport de marfă vor continua să scadă, dar că vor rămâne ridicate față de ani anteriori. Thomas Larrieu, CEO Upply, este de părere că vom asista la o scădere și pentru tarifele pe bază de contract, dar este dificil de estimat în ce măsură, deoarece costurile operatorilor sunt încă la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, iar deficitul de șoferi nu va fi rezolvat într-un an. „Părerea mea este că în 2023 tarifele din contacte vor scădea cu 3-5%, iar cele spot vor fi din ce în ce mai volatile din cauza incertitudinii cererii consumatorilor.“

În 2023 se așteaptă ca cererea să scadă, nu să se prăbușească, astfel încât și prețurile de transport vor scădea, dar nu foarte mult.

Articole similare

Ad