Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Statul ar putea sprijini formarea profesionala a soferilor

Transportatorii se confrunta de mai multi ani cu problema lipsei de soferi bine pregatiti, pe de o parte din cauza faptului ca foarte multi au fost atrasi sa lucreze in Vest, iar pe de alta parte, deoarece varsta minima de la care poti deveni sofer profesionist in Romania a crescut de la 18 la 21 de ani. „Problema este ca oamenii care la 18 ani ar putea deveni soferi profesionisti in trei ani isi gasesc alta slujba. UNTRR a inaintat o propunere catre Guvern si Parlament pentru constituirea unei scoli profesionale care sa pregateasca soferi, ulterior acestia avand dreptul sa profeseze la firmele de transport macar sub legea uceniciei.
 

O alta varianta pentru rezolvarea crizei soferilor, care este in toata Uniunea, este sa se permita importul soferilor profesionisti din afara UE. Oricine poate aduce soferi din Republica Moldova sau Ucraina, care au pasaport romanesc, pentru a lucra pentru companii de transport de aici. Pe de alta parte, pot fi folositi si soferii filipinezi, adevarat, cu costuri putin mai mari si doar in Romania. Pe de alta parte insa, acestia sunt mai stabili si nu au problema furtului de carburant“, a explicat Radu Dinescu.
„Soferii ar trebui sa se supuna acelorasi legi ca si fotbalistii: daca nu isi respecta contractul semnat atunci trebuie sa i se suspende dreptul la munca“, este de parere Gheorghe Vlase.
In alte tari, cum ar fi Ungaria, Asociatia Transportatorilor Rutieri (MKFE) a incheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Economiei, pentru formarea profesionala a 6.000 de soferi pentru transport de marfa si persoane. Acest lucru va rezolva criza acuta de soferi din Ungaria si va creste competitivitatea companiilor de profil din aceasta tara. Soferii care beneficiaza de scolarizare gratuita sunt obligati sa fie loiali firmei de transport care i-a angajat. Reprezentantii asociatiilor profesionale din Romania au dat asigurari ca vor face lobby pentru a se adopta si la noi o masura similara.

Articole similare

Ad