Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primul deceniu din ultimele opt care ar putea avea două recesiuni globale

Upply preconizează că încetinirea creșterii economice la nivel mondial se va înrăutăți în 2023, tendință care se va reflecta asupra traiectoriei comerțului internațional cu mărfuri, a cărui creștere va scădea sub 2%. În ceea ce privește creșterea prețurilor de transport, aceasta s-a încheiat.

În 2022, toate economiile majore ale lumii au încetinit după revenirea din 2021. Potrivit datelor Băncii Mondiale, rata de creștere a PIB real a scăzut de la +5,9% la +2,9% pentru întreaga lume. În economiile avansate, precum și pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, ritmul creșterii economice a fost aproape înjumătățit, fiind perturbat de inflația ridicată, ratele mai mari ale dobânzilor, investițiile reduse și consecințele invadării Ucrainei de către Rusia.

Banca Mondială estimează că încetinirea va continua și chiar se va înrăutăți în 2023. Această instituție și-a revizuit drastic previziunile, în sens descendent, în condițiile în care în ianuarie 2023 a avansat o rată de creștere a PIB de +1,7% la scară globală pentru 2023, față de o estimare mult mai optimistă, de +3%, anunțată în prognoza anterioară din iunie 2022. Banca Mondială este de părere că încetinirea bruscă a creșterii economice va fi larg răspândită, previziunile din 2023 fiind revizuite descendent pentru 95% din economiile avansate și pentru aproape 70% din economiile emergente și în curs de dezvoltare. Având în vedere condițiile economice fragile, orice nouă evoluție nefavorabilă – inflație peste așteptări, creșteri bruște ale ratelor dobânzilor pentru a limita inflația, reapariție a pandemiei de Covid-19 sau escaladarea tensiunilor geopolitice – ar putea împinge economia globală în recesiune. Și ar fi pentru prima dată în mai mult de 80 de ani când în același deceniu au loc două recesiuni globale.

Articole similare

Ad