Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Patru comune din tara si trei orase ilfovene, in topul livrarilor de locuinte

Potrivit unui studiu al DTZ Research, patru comune (Selimbar, Floresti, Giroc si Miroslava) si trei orase din judetul Ilfov (Popesti Leordeni, Otopeni si Bragadiru) sunt in Top 15 la capitolul livrari de locuinte noi in 2014, depasind orase mari, precum Iasi, Ploiesti, Galati sau Sibiu. Practic, in Popesti Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuinte ca in Bucuresti, livrarile din Selimbar le-au depasit pe cele din Sibiu, in timp ce activitatea rezidentiala din Miroslava (judetul Iasi) a fost mai sustinuta ca in Iasi. Totodata, comunele Floresti si Giroc, din apropierea oraselor Cluj-Napoca si Timisoara, se dezvolta puternic, devenind sateliti importanti ai celor doua localitati.
 

Preturile mai mici ale terenurilor si dorinta multor locuitori din orase de a se muta de la bloc la casa sunt principalele motive pentru care piata rezidentiala din aceste localitati mici este foarte activa. Un alt factor important fara de care aceste localitati nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces usor catre orasele mari din apropiere.
In timp ce in Bucuresti si Timisoara locuintele finalizate anul trecut reprezinta doar 0,4% din stocul locativ, in Selimbar si in Popesti Leordeni 20% din locuinte au fost date in folosinta in 2014.
Sectorul rezidential a intrat de anul trecut pe o noua curba de crestere, ca urmare a stabilizarii preturilor si a imbunatatirii situatiei economice, dar aceasta tendinta se manifesta cu precadere in orasele mari, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Iasi, si in jurul lor, in timp ce un sfert din tara aproape ca nu exista pe piata locuintelor noi.
Astfel, in 12 dintre cele mai sarace judete din Romania (Tulcea, Teleorman, Caras-Severin, Covasna, Mehedinti, Harghita, Salaj, Hunedoara, Calarasi, Gorj, Olt si Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuinte noi, comparativ cu 3.269 de unitati locative date in folosinta doar in Popesti Leordeni.

Articole similare

Ad