Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord politic privind Cadrul Windsor (Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord)

Comisia Europeană și Guvernul Regatului Unit au ajuns la un acord politic de principiu privind Cadrul Windsor, care vizează Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord. Acesta constituie un set de soluții comune menite să abordeze provocările practice cu care se confruntă cetățenii și companiile din Irlanda de Nord.

Soluțiile comune acoperă, printre altele, noi aranjamente în domeniul vamal, agroalimentar, medicamente, TVA și accize etc., care sunt susținute de garanții solide pentru a asigura integritatea pieței unice a UE, la care Irlanda de Nord are acces unic.

„Cadrul Windsor a fost posibil prin voință politică autentică și muncă asiduă, ghidată de principiul fundamental conform căruia interesele și nevoile oamenilor ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc. Sprijinirea și protejarea câștigurilor obținute cu greu din Acordul de Vinerea Mare (Belfast) a fost condiția prealabilă a eforturilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele CE.

Noile aranjamente în domeniul vamal se bazează pe o schemă extinsă din care fac parte comercianți de încredere, care va fi deschisă și întreprinderilor din Marea Britanie. Mărfurile care nu sunt expuse riscului de a intra pe piața unică a UE vor beneficia de proceduri și de declarații simplificate. Au fost introduse reguli simplificate pentru transportul de mărfuri și circulația tuturor tipurilor de colete pe direcțiile, de la întreprindere la întreprindere, de la întreprindere la consumator și de la consumator la consumator, ultimele fiind complet scutite de principalele cerințe vamale.

Noile soluții sunt posibile grație aranjamentelor de partajare a datelor, care permit evaluarea riscurilor. Autorizarea și monitorizarea schemei de comercianți de încredere, precum și supravegherea pieței se va face de către autoritățile din Regatul Unit.

De asemenea, au fost stabilite noi reguli privind TVA și accize, însoțite de garanții care protejează UE de riscurile de fraudă sau de potențiala denaturare a concurenței. Aceste aranjamente includ posibilitatea de a stabili cote TVA din Regatul Unit sub cotele minime ale TVA-ului UE pentru bunurile imobile, fără riscul ca aceste bunuri să intre pe Piața Unică a UE (de exemplu, o pompă de căldură pentru o casă). O schemă de scutire de TVA pentru IMM-urile din Regatul Unit este acum aplicabilă atât pentru bunuri, cât și pentru servicii, dacă Regatul Unit respectă pragul UE pentru dimensiunea IMM-urilor. Mai departe, Comisia Europeană și Guvernul Regatului Unit trebuie să transpună soluțiile comune în instrumente obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a le pune în aplicare rapid și cu bună-credință. În acest sens, în săptămânile următoare va avea loc și o reuniune a Comitetului mixt UE-Regatul Unit privind Acordul de retragere, coprezidată de vicepreședintele Maroš Šefčovič și de secretarul de externe al Regatului Unit James Cleverly. CE a făcut o propunere și Consiliului pentru o poziție a Uniunii în ceea ce privește, printre altele, deciziile care trebuie adoptate în cadrul acelei reuniuni. În plus, Comisia a depus propuneri legislative în domeniile SPS, medicamente și contingente tarifare, care vor fi înaintate Parlamentului European și Consiliului.

Articole similare

Ad