Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu Horváth: Unul din zece joburi rămân neocupate în segmentul financiar

Horváth, una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, a realizat un studiu privind forța de muncă pe segmentul financiar care arată că mai mult de 10% dintre pozițiile curente deschise rămân neocupate, ceea ce încarcă volumul de muncă al angajaților existenți, iar costurile cu forța de muncă sunt preconizate că vor crește cu 16%, pe fondul neocupării locurilor vacante.

Potrivit studiului „CFO-Study – Finance and the War for Talents”, reiese și că cele mai mari provocări sunt în găsirea oamenilor potriviți și a competențelor necesare pentru pozițiile deschise în timp util. Astfel, 95% dintre respondenții au afirmat că nu reușesc să ocupe posturile vacante la timp, iar 85% spun că există o discrepanță aflată în creștere de competențe și abilități între angajați și cerințele jobului.

Cele mai acute poziții unde există deficit de personal într-o organizație financiară sunt cu 73% în Controlling, 68% în Data Center/IT și 32% în contabilitate.

De asemenea, analiza arată că această competiție de talente, atât internă, cât și globală, reprezintă cele mai mari provocări în privința atragerii de personal nou. 76% dintre respondenții la studiu se confruntă cu o competiție acerbă pentru talente în anumite locații ale companiilor, 59% dintre aceștia cu competiția globală aflată în creștere de pe piața muncii, 46% cu schimbări locale demografice și 32% cu lipsa calificării (în domeniul financiar existând o cerere foarte mare de cunoștințe specifice).

Conform studiului cele mai căutate abilități în 2025 vor fi cu 66% cele interactive, iar cu 63% cele de business. În privința celor interactive, pe primul loc în rândul respondenților se află cele de comunicare și colaborare (71%), urmate de orientarea spre soluții (60%). Totodată, abilitățile specifice și funcționale de business rămân importante pentru rolurile de execuție în domeniul financiar. Cele mai căutate abilități sunt înțelegerea business-ului, aptitudinile digitale, cele legate de data strategy și application, dar și capacitatea de implementare.

Conducătorii departamentelor financiare (CFOs) apelează mai întâi la eficiență pentru a contracara lipsa forței de muncă în viitor. Cele mai eficiente măsuri de combatere a acestui fenomen presupun ca organizațiile financiare să devină mai atractive pentru noi talente.

Horváth înființat în Stuttgart în 1981 este prezentă și pe piața din România din 2005. Studiul a fost desfășurat în ianuarie 2023 în rândul a câteva zeci de executivi financiari de top din țări, precum Germania, Slovacia, Austria, Elveția și Liechtenstein.

„Atragerea talentelor în companii a fost, este și va rămâne o provocare pentru multe domenii de activitate. Actualul «Război al talentelor» din domeniul financiar este pus de executivii financiari, respondenți în studiul nostru, pe baza unor factori externi. Măsurile de prevenire a acestui fenomen se concentrează pe metode ce țin de eficiență pentru a reduce nevoia de forță de muncă. Astfel, creșterea investițiilor în soluții digitale, realizarea unor ajustări, schimbări organizaționale în sectorul financiar și crearea unui mediu de lucru flexibil,  sunt printre cele mai importante măsuri care pot fi luate”,

a precizat Anca Moiș, Senior Manager, Horváth România.

Articole similare

Ad