Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IRU: Obiectivele climatice nu pot fi atinse fără o infrastructură densă de încărcare și realimentare

Implementarea în timp util a infrastructurii pentru combustibili alternativi este o cerință esențială pentru trecerea pe scară largă la vehicule cu emisii zero, însă statele membre nu dau semne că susțin concret obiectiv climatic asumat de Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a lansat la începutul lui februarie propunerea (mult așteptată) privind standardele de CO₂ pentru vehiculele grele. Țintele sunt ambițioase: obiectiv de 100% pentru vânzarea de autobuze cu emisii zero până în 2030 și obiectiv de 90% pentru camioane și autocare cu emisii zero până în 2040.

Acest tip de vehicule necesită o rețea densă de stații de încărcare și alimentare, atrage atenția Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU). Deși CE a propus un regulament care va obliga statele membre să înființeze o rețea minimă de infrastructură pentru combustibili alternativi în întreaga Uniunea, poziția Consiliului European a arătat puțin angajament față de desfășurarea investițiilor masive necesare pentru a construi infrastructura necesară.

Cele două poziții sunt în contradicție și se pare că nu se va cădea curând la o înțelegere, ceea ce determină îngrijorare în rândul operatorilor de transport și a producătorilor de vehicule cu privire la ritmul rapid de decarbonizare preconizat pentru sectorul transportului rutier.

IRU și ACEA (Asociația Producătorilor Europeni de Autovehicule) au făcut apel la factorii de decizie din UE implicați în negocierile trilogului privind regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR) să se asigure că infrastructura necesară de încărcare și realimentare va fi gata la timp, pentru a permite tranziția sectorului la neutralitatea climatică.

„Revizuirea regulilor UE pentru implementarea infrastructurii de combustibili alternativi a fost anunțată în iulie 2021. Ne apropiem deja de alegerile UE de anul viitor și a trecut suficient timp pentru ca factorii de decizie să stabilească cadrul potrivit pentru a le permite transportatorilor să treacă la vehicule cu combustibil alternativ. Scrisoarea noastră trage un semnal de alarmă pentru toți negociatorii pentru a transforma ecologizarea transporturilor în realitate”, a declarat Raluca Marian, directorul IRU EU Advocacy.

Articole similare

Ad