Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociațiile de transport multimodal din Spania solicită menținerea diferenței de greutate pe rutele lor

Asociațiile spaniole de transport multimodal fac această solicitare in contextul în care Comisia Europeană a anunțat modificarea actualei directive europene privind greutățile și dimensiunile vehiculelor de transport, ca parte a Strategiei europene de mobilitate durabilă. Scopul acestei modificări este de a contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi, având în vedere că 26% dintre aceste emisii provin de la vehiculele grele de marfă.

În contextul acestei modificări ce prevede o creștere a masei maxime autorizate până la 44 de tone, Confederația spaniolă a transportatorilor de mărfuri (CETM-Multimodal) și Uniunea Operatorilor de Transport Rutier (UOTC-ASTIC) solicită autorităților competente în domeniu, inclusiv Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane și Direcției Generale de Circulație, să mențină actuală marja de masă maximă autorizată la vehiculele de transport rutier care efectuează curse de prim sau ultim kilometru aferente unui transport intermodal.

Această marjă ar însemna o majorare a masei maxime și ar fi menită să promoveze intermodalitatea și să compenseze greutatea mai mare a echipamentelor dedicate acestui tip de transport în comparație cu vehiculele de transport unimodal. Este important de subliniat faptul că masele maxime autorizate mai mari s-ar aplica în acest caz numai în traficul intermodal și în unități autorizate în mod corespunzător, conform fișei tehnice a acestora. În plus, această modificare ar putea fi permisă numai dacă distanța de la sau până la terminal, până la locul de încărcare sau descărcare, nu ar depăși 150 de kilometri sau în cazul în care nu există o conexiune maritimă sau feroviară viabilă pe o rază mai mică de 150 de kilometri.

Aceasta majorare ar permite o greutate maximă de 46 de tone pentru o combinație de transport cu 2 + 3 axe și de 48 de tone pentru o combinație cu 3 + 3 axe.

Articole similare

Ad