Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Șoferii din transportul național pot primi prestații suplimentare neimpozabile

Șoferii care lucrează în transportul național au dreptul la plata unor prestații suplimentare neimpozabile, acordate în baza clauzei de mobilitate, ca și conducătorii auto de la transportul internațional. Administratorii companiilor pot astfel să crească veniturile totale ale șoferilor lor fără a plăti impozite mai mari către stat. Acest lucru este posibil grație modificării Codului Fiscal prin OG 16/2022, susține Florin Bocai, vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT).

Ordonanța 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal introduce conceptul de prestații suplimentare pentru lucrătorii mobili prevăzuți de HG nr. 38/2008, în cazul activităților de transport rutier desfășurate în altă localitate decât cea în care își are locul permanent de muncă. Aceste prestații – care se acordă pe zi de muncă – sunt neimpozabile, supunându-se aceluiași regim ca indemnizațiile de delegare, detașare și mobilitate, conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal. Condiția este să nu depășească 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație (prin HG 714/2018) pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat – art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal.

Potrivit legii 370/2022 de aprobare a OG 16/2022, prestațiile suplimentare pot fi acordate începând cu ianuarie 2023, iar Florin Bocai, vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) și administrator al Intertranscom, din Iași, a făcut deja toate demersurile pentru ca șoferii săi să beneficieze de acești bani în plus.

Când și cum se acordă prestațiile suplimentare

Astfel, conform prevederilor art. 1 din HG nr. 714:

(1) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 de lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea.

(2) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din:

a) o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 de lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea;

b) o alocație de cazare, în cuantum 230 de lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare.

(3) Ordonatorul de credite poate aproba, în situații temeinic fundamentate, majorarea alocației de cazare prevăzute la alin. (2) lit. b) cu până la 50%.

(4) Indemnizația de delegare sau alocația zilnică de delegare, după caz, se acordă fără prezentarea de documente justificative, cu excepția situației prevăzute la alin. (3).

(5) Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării dispuse pentru o perioadă mai lungă de o zi, nu se acordă alocație zilnică de cazare, iar indemnizația de delegare se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

(6) Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare se calculează de la data și ora plecării până la data și ora înapoierii mijlocului de transport din și în localitatea unde își are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare.”

Prin urmare, prestația suplimentară se acordă lucrătorilor mobili în limita a 50 de lei pe zi, pentru o distanță cuprinsă între 5 și 50 km, dacă deplasarea în afara localității este de cel puțin 12 ore.

„Pentru acordarea prestației suplimentare, în contractul individual de muncă trebuie să se prevadă faptul că salariatul nu are un loc de muncă fix, respectiv, nu-și desfășoară activitatea la sediu sau la punctele de lucru, ci unul mobil, într-o anumită arie geografică”, a explicat Florin Bocai.

Deși am cerut un răspuns oficial de la ANAF și Inspecția Muncii cu privire la acordarea acestor drepturi șoferilor care lucrează la intern, reprezentanții autorităților statului fac ping-pong cu responsabilitățile pe tema controlului acordării indemnizației de delegare, respectiv a alocației de cazare, și susțin fiecare că un răspuns trebuie să vină de la cealaltă instituție. Sperăm că un răspuns oficial va veni în final până la închiderea ediției următoare.

Articole similare

Ad