Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a atras anul trecut cele mai mari investiții

Județul Bihor are cele mai multe parcuri industriale din țară, patru amplasamente situate în Oradea (271 ha), alte două în județ (65 ha), la Săcueni și Tileagd, precum și alte patru parcuri de specializare inteligentă aflate în curs de înființare (în licitații pentru proiecte tehnice) la Beiuș, Aleșd, Ștei și Marghita (în proiectare și execuție), toate administrate de o singură societate, respectiv Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Anul trecut, ADLO a atras investiții de 810 milioane de euro, din care 160 de milioane de euro în parcuri industriale (de 5,5 ori mai multe decât în 2021) și 650 de milioane de euro în afara acestora, în urma cărora vor fi create 9.800 de locuri de muncă până în 2025.

Cu toate că a fost un an cu multe activități și provocări, municipiul Oradea, chiar și județul Bihor au înregistrat rezultate notabile, așa cum precizează Alina Silaghi, directorul general ADLO.

De la înființarea parcurilor industriale în oraș, în 2008, până la finalul lui 2022, ADLO a atras în total pe cele 336 ha de teren administrate, „o suprafață destul de mare în comparație cu celelalte parcuri industriale din România”, investiții private de 663 de milioane de euro.

Cea mai mai mare investiție privată atrasă de ADLO este a companiei Andreas Stihl Tools, care va construi pe o suprafață de 15 ha o hală de producție de echipamente electrice în Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea. Proiectul, în valoare de 125 de milioane de euro, se află deja în curs de implementare și va genera 150 de noi locuri de muncă. Terenul a fost cumpărat de Municipiul Oradea în anul anterior și dat în administrare către ADLO pentru a face o extindere a parcului, deja obținută.

O altă investiție importantă pe care mizează ADLO, în valoare totală de 650 de milioane de euro, va fi realizată de compania finlandeză Nokian Tyres, producător de anvelope, pe o suprafață de 50 ha în zona fostului CET II strada Ogorului, pentru o fabrică de anvelope, acesta fiind una dintre cele mai mari investiții greenfield din România în ultimii ani. Deocamdată, lucrările nu au fost demarate, dar Guvernul a aprobat un memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat ad‑hoc, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) fiind mandatat pentru a iniția actul normativ prin care statul român ar urma să acorde subvenții de aproximativ 100 de milioane de euro.

Primul parc industrial cu terminal cargo va acomoda clienți din diverse sectoare

Directorul ADLO a precizat faptul că tot anul trecut a devenit funcțional și Terminalul Cargo Oradea, situat în apropierea Aeroportului Oradea, lângă un parc industrial, cu dublu acces și multe facilități. Planul s-a alocat prin licitație companiei CTPark Iota (parte a grupului CTP), cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din Europa Centrală și de Est, care a demarat lucrările în primăvara anului trecut, ADLO asigurând acces la utilitățile din parcul industrial EBP II și suport în ceea ce privește mediatizarea proiectului. La finalul lui 2022 a fost înființată prima hală din acest proiect.

„Este un plus pentru oraș, având în vedere că Oradea este unul dintre orașele cu cele mai multe companii de logistică din țară. Pentru a acoperi toate formele de transport, vom implementa și proiectul de intermodal, pe lângă terminalul cargo. Am reușit astfel să acoperim foarte bine toate rețelele de transport necesare unei activități complexe. Cei care sunt localizați în Oradea au suficiente opțiuni ca să-și îmbunătățească cheltuielile de logistică”, a declarat Alina Silaghi.

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și-a extins activitatea privind dezvoltarea parcurilor industriale și în județul Bihor. Astfel, au fost preluate Săcueni și Tileagd, unde au fost create noi parcuri industriale, respectiv în Tămășeu (în curs de obținere titlu), Ștei, Beiuș, Aleșd și zona Marghita.

De asemenea, ADLO a achiziționat două părți sociale în societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, urmând să asigure implementarea proiectului în Oradea. În acest sens, în 2021 a fost lansată procedura de atribuire pentru obiectivul de achiziție a serviciului de proiectare și a execuției de lucrări la „Înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor”.

În cele patru parcuri industriale din Oradea, plus Tileagd, sunt 120 de rezidenți, cele mai multe contracte semnate fiind funcționale. Mai mult de jumătate sunt companii autohtone sau chiar din țară, tot astfel și fabrica de pâine „Trei brutari”, care a adus o investiție de 7 milioane de euro.

„Ce ne-am dorit de la investitorii care vin în Oradea este să vină cu o tehnologie înaltă, cu multă automatizare, cu cercetare/dezvoltare, cu departamente care urmăresc aceste sectoare și care în Oradea vor face produse finite. Ne dorim foarte mult ca Oradea să fie un centru care se adresează investitorilor care vin și fac produse finite Made in Oradea. Încercăm ca strategie pe viitor, atât a municipiului, cât și a județului, să avem niște nișe pe care le urmărim. Sectorul automotive este în continuare foarte puternic prezent la noi și va fi, datorită poziției geografice, existând deja industrie, cunoștințe, forță de muncă specializată în domeniu”, a adăugat Alina Silaghi.

În susținerea antreprenoriatului și a învățământului tehnic dual, ADLO s-a implicat și în activități de promovare a orașului, în țară și peste hotare, și în construirea de locuințe de serviciu. În fiecare parc industrial, ADLO deține o parcelă destinată a fi un centru de servicii. Anul trecut, a fost inaugurată și o grădiniță/creșă foarte solicitată. În vecinătatea grădiniței, ADLO a atribuit prin licitație ultima parcelă de servicii rămasă disponibilă unei companii care va construi până în 2024 o sală multifuncțională cu servicii de alimentație publică/restaurant/cafenea, corespunzătoare și pentru evenimente corporate, conferințe, sală de fitness, servicii medicale (cabinet de kinetoterapie), teren de minifotbal sau alte activități în aer liber. Totodată, s-au reluat competițiile sportive sub genericul Cupa companiilor la fotbal, ocazii binevenite de mișcare și socializare între angajații parcurilor.

Articole similare

Ad