Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Analiză BestJobs: România ocupă un loc fruntaș în UE în privința prezenței feminine în pozițiile executive

România s-a numărat printre cele mai importante țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul femeilor în roluri de conducere (34%) în 2021. Potrivit datelor platformei de recrutare online BestJobs, medicina, educația, HR-ul și marketingul sunt dominate de femei.

Profilul candidatului feminin pe piața muncii se caracterizează prin prudență, astfel femeile aplică pentru locuri de muncă unde gradul de potrivire este de peste 70%, comparativ cu bărbații care își asumă mai ușor riscuri.

După salariu, pachetul de beneficii extrasalariale este considerat cel mai important criteriu în anunțurile de angajare în ochii candidaților de gen feminin, care caută în principal stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care le caută femeile aflate în căutarea unui loc de muncă în România includ flexibilitatea sau un grad ridicat de înțelegere din partea angajatorului, precum și apropierea de locul lor de domiciliu.

Mai mult, potrivit datelor BestJobs aproape 54% dintre candidații sunt femei. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare mai mare în rândul candidaților de gen masculin, atât la nivel național, cât și în statele membre ale Uniunii Europene. În România, procentul femeilor din numărul total de persoane angajate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În decembrie 2022, rata șomajului pentru adulți cu vârste între 25-74 de ani a fost estimată la 4,4% (4,1% pentru femei și 4,6% pentru bărbați), potrivit datelor INS.

„La nivel european, există o dezbatere complexă despre împărțirea domeniilor profesionale în funcție de gen. Așa cum vedem și pe BestJobs, femeile au tendința naturală de a alege joburi stabile, flexibile și aproape de domiciliu sau remote, pentru că acest pachet le permite să se ocupe de responsabilitățile casnice sau parentale de care se simt răspunzătoare într-o mai mare măsură. În contrast, bărbații își permit mai ușor să petreacă ore peste program la birou și să lupte pentru promovare, chiar și cu prețul implicării mai reduse în activitățile gospodărești sau cu copiii. Aceste tipare de comportament duc la segregarea profesională și chiar dacă în prezent nu există limite referitor la ce poate realiza o femeie din punct de vedere profesional, lupta pentru avansarea în carieră este în continuare inegală. La toate aceste scenarii, se adaugă și abilitățile înnăscute care le pregătesc mai mult pe femei pentru joburi în educație, asistență medicală sau comunicare, și pe bărbați pentru domenii tehnice și mai competitive.”,

a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente în care abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, cum ar fi domeniul medical (posturi pentru asistenți medicali, medici, farmaciști), Resurse Umane și Educație (în special locuri de muncă ca educatori și posturi în învățământul primar). 82,4% din posturile didactice din învățământul preuniversitar au fost deținute de femei în anul școlar 2021-2022, în timp ce 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 au fost, de asemenea, femei. Alte domenii în care femeile aplică în principal sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienți sau alte poziții administrative. Majoritatea candidaților de pe platformă au experiență și în domenii, precum Vânzări, Producție/Logistică, Management, Administrativ, Transport, Turism și Financiar/Contabilitate.

Domeniile care sunt de cele mai multe ori atribuite bărbaților, cum ar fi IT-ul, devin din ce în ce mai căutate de femei. Potrivit Eurostat, România se numără printre cele mai importante țări în ceea ce privește procentul femeilor din sectorul IT, clasându-se pe locul al treilea în UE cu 26,2% dintre specialiștii IT&C, femei.

Egalitatea de gen în funcțiile de conducere este în continuă creștere

În 2012, proporția femeilor care dețineau funcții de conducere în companiile listate a fost de 30,5%, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Gen, iar în 2021 România s-a numărat printre cele mai importante țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește prezența femeilor în funcții executive (34%).

Cu toate acestea, femeile se confruntă în continuare cu inegalități la nivelul societății, generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice, care adesea le revin în grija lor. La nivelul învățământului preuniversitar, echilibrul de gen este egal, potrivit datelor INS. Pe măsură ce nivelul educațional crește, echilibrul se schimbă. În anul universitar 2021-2022, 54,8% dintre studenții înscrișii la programele de licență și 57,7% dintre cei înscriși la masterat, cursuri și studii postuniversitare și programe de cercetare avansată sunt persoane de sex feminin.

Articole similare

Ad