Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Exporturile ajuta tarile din zona euro

Olivier de Boysson, economist sef pentru tarile emergente al Groupe Société Générale, a apreciat ca economia Romaniei se afla in prezent intr-o crestere echilibrata, in vreme ce in restul lumii, multe tari emergente si-au incetinit ritmul, iar in zona euro cresterea ramane mediocra. „Tarile emergente incetinesc spectaculos, ba chiar intra in criza. Franarea Chinei poate fi chiar brutala, iar Rusia si Brazilia se afla intr-o recesiune puternica. Turcia creste, dar mai incet ca inainte, iar singura care accelereaza este India“, a spus Olivier de Boysson.
 

Majoritatea tarilor avansate au depasit nivelul din 2007, desi unele inca au ramas in criza, ca Italia, al carui nivel de activitate ramane cu 10% mai mic decat in 2007, sau Spania care a inceput sa creasca dupa o puternica recesiune. Insa traiectoria SUA se detaseaza cu o reluare rezultata din ameliorarea pietei muncii. „Exista inca ezitari datorate unei anomalii a pietei muncii care nu exista in Europa: scaderea ratei somajului, insotita de oamenii care nu isi cauta de lucru“, a spus Olivier de Boysson, mentionand ca si in zona euro exista o scadere a somajului, cu exceptia Frantei.
Comertul mondial creste mai putin decat PIB in Europa Centrala si de SE. Inmatricularea masinilor este in continua crestere in Spania, iar exportul din zonele euro ramane in crestere, fara accelerare. Insa punctul slab ramane comportamentul investitiilor. „In Germania investitiile sunt slabe, chiar si pentru anul viitor“, a precizat Olivier de Boysso. Acesta a spus ca toate tarile europene sunt in crestere datorita exporturilor, inclusiv Croatia si Serbia. Insa criza grava din Moldova, situatia Rusiei si a Ucrainei, ca si cea din Turcia, apasa asupra cresterii unor anumitor tari care sunt piete de export.
Insa, in ciuda dinamicii, nu sunt accesate credite. „ Portugalia e in situatia in care trebuie sa aplice un plan de austeritate mai dur decat inainte, iar Croatia e foarte indatorata, ca si Serbia. In Romania este un inceput, dar nu e chiar o dinamica de reluare."

Articole similare

Ad