Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Reactia autoritatilor la mitingul de protest organizat de UNTRR: miercuri, 16 decembrie 2015, MFP va veni cu o propunere de interventie pe piata RCA

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a organizat astazi, 15 decembrie 2015, un miting de protest in Piata Constitutiei din Bucuresti pentru a determina autoritatile sa ia urgent masuri cu privire la situatia grava in care a ajuns sistemul asigurarilor obligatorii RCA din Romania, in conditiile in care costurile transportatorilor pentru politele RCA au crescut cu mai mult de 300% in ultimii 2 ani.
 

In timpul protestului, o delegatie UNTRR s-a intalnit cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP). La discutii au fost prezenti din partea delegatiei UNTRR: Iulian Andreica si Catalin Marinescu (Eliton), Cristian Baciucu (Rombus Eurolines), Constantin Isac si Radu Dinescu (UNTRR), iar de la Ministerul de Finante au participat Boni Cucu, Oana Iacobescu, Costin Oprescu, Roxana Banica, Andreea Gheorghe si Mihaela Marinescu.
Avand in vedere ca in urma discutiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesita o perioada indelungata, UNTRR a depus o solicitare prin care, in mod exceptional, a cerut emiterea unei Ordonante de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediata de la 1 ianuarie, care sa limiteze valorile asigurarilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Valorile propuse de catre UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari fata de cele din anul 2012, cand tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport international de marfuri sau persoane era de 1.200 lei. „Intr-o piata libera nu se pot impune tarifele. Dar aceasta piata libera se va bloca in curand. Deja oamenii primesc cotatii de peste 100.000 de lei. Nu poti sa functionezi in astfel de conditii. Asa ca trebuie sa parasesti aceasta piata si sa inmatriculezi masina in alta parte. Sau sa te lasi de transport.“, a explicat Radu Dinescu, secretar general UNTRR. „Consultarea Consiliului Concurentei, conditie necesara afirmata de reprezentantii MFP, consideram ca este depasita in aceste momente de situatia grava din piata RCA care nu mai este una libera concurentiala, ci o piata blocata, aflata in pragul colapsului“. Transportatorii prezenti la protest au spus ca in conditiile actuale ale cresterii RCA-ului, nu vor avea alta solutie decat falimentul, deoarece deja au foarte multe costuri pe care nu le pot transfera catre clienti. Iar tot mai multi se gandesc sa isi mute firmele in alte state unde taxele sunt mai mici.
Reprezentantii MFP s-au angajat ca cel tarziu in cursul zilei de maine, 16 decembrie 2015, vor analiza si vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitarilor UNTRR.
Asa cum in aceste zile Parlamentul a gasit timpul si resursele financiare necesare pentru a aproba legea pensiilor speciale, UNTRR are convingerea ca membrii Parlamentului Romaniei vor reusi sa deblocheze si situatia economica din Romania, prin limitarea in mod exceptional a tarifului RCA cel putin pentru perioada 01.01.2016 – 31.12.2016 si prin eliminarea supra-accizei la carburant incepand cu 1 ianuarie 2016, astfel incat sa mai poata exista agenti economici in Romania care sa plateasca taxe si impozite din care sa fie suportate pensiile speciale.
UNTRR a reiterat faptul ca Statul Roman ar trebui sa inteleaga ca se afla in competitie cu celelalte state si ca trebuie sa faca tot posibilul sa dea sansa agentilor economici din Romania sa poata face afaceri mai mari si mai profitabile din care sa poata plati taxele si impozitele aferente si sa scada presiunea pe bugetul de stat.

Articole similare

Ad