Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ofertele pentru joburile remote scad, însă aplicările pentru munca de acasă au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Anul 2023 pare să fie primul an în care angajatorii au luat măsuri concrete pentru readucerea angajaților la programul de lucru de la birou, deoarece numărul de locuri de muncă remote din ultima lună este la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, interesul candidaților pentru locurile de muncă ce pot fi făcute de acasă a rămas ridicat, conform numărului de aplicări din ultima lună care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor realizate de eJobs, prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil.

„Despre reîntoarcerea masivă a angajaților la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în pași mici, etapizat și fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziții remote scoase în piață. Explicația stă în faptul că angajatorii știau că această opțiune a devenit, în timp, o condiție importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiție pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidați.”,

a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Dacă în perioada februarie și martie 2022 pe ejobs.ro au fost postate aproape 3.000 de joburi remote, în aceeași perioadă a acestui an numărul acestora a scăzut la jumătate, respectiv 1.500. Peste 116.000 de aplicări au fost înregistrate în ultima lună a acestui an, în timp ce în perioada februarie – martie 2022 numărul de aplicări pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call – center / BPO continuă să pună pe piață cele mai multe locuri de muncă remote, dar la jumătate, față de perioada februarie – martie 2022. Tot într-un ritm substanțial redus față de anul trecut, dar cu o prezență în zona oportunităților remote sunt angajatorii din advertising / marketing / PR, IT / telecom, training și servicii. Cele mai multe dintre posturile postate în ultima lună sunt pentru candidații entry level cu până la doi ani de experiență.

În timp ce numărul locurilor de muncă ce permit munca de acasă a scăzut, volumul de aplicări pe care acestea le generează este în creștere, candidații manifestând cel mai mare interes din ultimii patru ani față de ideea de a lucra din afara biroului. Cele 116.000 de aplicări înregistrate luna trecută pentru aceste locuri de muncă reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate.

„Deși tendința este de a readuce oamenii înapoi la birou, pentru angajatorii care au dificultăți în a găsi candidații potriviți, poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate prin care oferă angajaților libertatea de a alege cum doresc să lucreze – la sediu, de acasă sau hibrid”,

a completat Roxana Drăghici.

Cei mai interesați de aceste locuri de muncă sunt candidații cu  vârste între 25 – 35 de ani, urmați de cei aflați la primul job și de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Segmentul 36 – 45 de ani generează de trei ori mai puține aplicări pentru această categorie de joburi, în timp ce pentru candidații cu vârste de peste 45 de ani este o opțiune pe care o iau cu greu în considerare, cu mai puțin de 5.000 de aplicări înregistrate în ultima lună. În prezent, peste 28.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe eJobs.ro.

Articole similare

Ad