Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cum pot fi atinse obiectivele UE privind emisiile de CO₂ dacă nu există o rețea europeană de încărcare electrică suficient de densă?

Implementarea în timp util a infrastructurii pentru combustibili alternativi este o cerință fundamentală pentru o tranziție pe scară largă către vehiculele cu emisii zero, însă statele membre nu dau semne de susținere a acestei ambiții, constată IRU.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a publicat mult așteptata sa propunere privind standardele de CO₂ pentru vehiculele grele. Obiectivele sunt ambițioase: un obiectiv de 100% pentru vânzarea de autobuze cu emisii zero până în 2030 și un obiectiv de 90% pentru camioane și autocare cu emisii zero până în 2040.

Cu toate acestea, IRU subliniază că vehiculele cu emisii zero necesită o rețea densă de stații de încărcare și realimentare. Comisia Europeană a propus legislatorilor UE un regulament care ar obliga statele membre să creeze o rețea minimă de infrastructură pentru combustibili alternativi în UE. Însă se pare că Consiliul European este reticent în ceea ce privește investițiile masive necesare pentru a construi infrastructura necesară. Având în vedere această lipsă de voință, pe de o parte, și lipsa mijloacelor propuse, pe de altă parte, IRU și ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile) trag un semnal de alarmă către factorii de decizie politică din UE implicați în negocierile tripartite privind Regulamentul privind infrastructura pentru carburanți alternativi (Afir). Acești factori de decizie trebuie să se asigure că infrastructura de încărcare și de realimentare necesară va fi creată la timp pentru tranziția sectorului către neutralitatea climatică.

Articole similare

Ad