Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CertAsig primeste unda verde de la ASF pentru alinierea la Solvency II

Compania CertAsig Asigurare – Reasigurare S.A. a primit aprobarea ASF pentru implementarea masurilor care vizeaza alinierea la cerintele prevazute de normele aplicate asiguratorilor prin regimul Solvency II. Noul regim de solvabilitate Solvency II a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.
In noiembrie 2015, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a finalizat etapa a doua a programului de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review Extended – BSRE) companiilor romane de asigurari. Exercitiul de evaluare fusese realizat pe baza rezultatelor financiare ale companiilor de asigurari de la 31 decembrie 2014, iar in urma acelei analize ASF a solicitat asiguratorilor masuri suplimentare fata de situatia din decembrie 2014, in vederea respectarii cerintelor Solvency II.
 

Inca din septembrie 2015, CertAsig respecta atat cerintele Solvency I, cat si pe cele ale Solvency II si, in acest sens, a prezentat catre ASF o detaliere a masurilor implementate in cursul anului 2015, masuri care au primit aviz favorabil din partea ASF. „Alinierea CertAsig la cerintele Solvency II se bazeaza pe suplimentarea programelor de reasigurare, pe continuarea si consolidarea strategiei de promovare si vanzare de produse de asigurari specializate pentru companii, precum si pe o noua abordare in strategia noastra de cash management si investitii”, arata James Grindley, CEO CertAsig si Presedinte al Consiliului de Administratie al CertAsig.
CertAsig a prezentat ASF un program de reasigurare solid, prin achizitia de capacitate suplimentara de la reasiguratori de rating minim “A”. Printre altele, CertAsig si – a modificat programul de reasigurare impotriva riscurilor de evenimente naturale catastrofice, reducand retinerea proprie la doar 100.000 EUR per eveniment si majorandu – si limita de reasigurare, de la 20 milioane EUR la 30 milioane EUR per eveniment. Astfel, CertAsig si – a redus expunerea neta pe asigurarile de riscuri de catastrofa, depasind cu mult cerintele minime ale Solvency II.
Modificarile in strategia de cash management si investitii vizeaza in principal convertirea majoritatii numerarului CertAsig prin achizitia de bonuri de tezaur si obligatiuni de stat cu maturitate scurta, emise de Guvernul Romaniei, care, conform Solvency II, sunt considerate investitii cu grad de risc zero.
Strategia CertAsig este de a se adresa exclusiv segmentului corporate, dezvoltand produse de asigurari specializate, subscrise prin intermediul brokerilor parteneri, pentru companii din diverse industrii si domenii de activitate.
Printre masurile aratate de CertAsig catre ASF se numara si continuarea strategiei companiei, de a se concentra pe subscrierea produselor specializate in care CertAsig este expert: asigurari cargo, raspunderi civile, asigurarea lucrarilor de constructii, garantii contractuale, accidente persoane, daune la proprietati.
De asemeni, compania va continua sa subscrie polite de asigurari maritime, segment care reprezinta o pondere semnificativa in portofoliul CertAsig, in pietele in care compania activeaza – Romania, Turcia si Bulgaria.
Un element puternic in favoarea CertAsig este si faptul ca are grad de expunere 0 in segmentul asigurarilor auto, segment volatil si nerentabil in care compania nu intentioneaza sa activeze.
Pentru a asigura un grad inalt de solvabilitate si de soliditate a companiei, CertAsig a dezvoltat intern instrumente pentru simularea impactului unor diverse decizii de subscriere si va derula sesiuni de training regulat pentru toti colaboratorii sai – angajati si brokeri de asigurare.
Pentru 2015, CertAsig estimeaza, in baza rapoartelor financiare preliminare, o crestere de 12% a volumului subscris, ajungand la prime brute subscrise in valoare de 14.5 milioane de euro, fata de 13 milioane in 2014.
CertAsig este o companie de asigurari romaneasca, cu sediul in Bucuresti, Romania si operatiuni in Romania, Turcia si Bulgaria. Actionarul majoritar al companiei este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investitii axat pe companii din domeniul serviciilor financiare, in tari din Europa Centrala si de Est.
Royalton Capital Investors numara in randul investitorilor nume precum Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investitii (FEI) si Alpha Associates.

Articole similare

Ad