Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Firma lituaniană Arijus a fost condamnată pentru dumping social și alte infracțiuni

Așa cum informează sindicatul olandez FNV, Tribunalul Penal din Bruges a condamnat pe 10 martie 2023 compania lituaniană de transport Arijus pentru dumping social. Interesant în acest caz este faptul că, așa cum arată publicația belgiană TransportMedia, unul dintre liderii Arijus, Arijus Ramonas, fondatorul grupului, condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, este un fost ministru adjunct al transporturilor din Lituania. Iar conform publicației italiene TransportoEuropa un alt manager a primit aceeași pedeapsă.

Arijus se afla în vizorul serviciilor de control belgiene și olandeze din 2020 și până în martie 2020 mai multe vehicule ale sale fuseseră sechestrate din cauza nerespectării reglementărilor legate de cabotaj (Arijus transportă containere între Anvers și Rotterdam sau între Rotterdam și Zeebrugge), tratamentului rău aplicat șoferilor (în principal din Ucraina și Belarus), nerespectării normelor privind pauza săptămânală normală luată în cabină și salariilor prea mici, la nivelul celor din Lituania.

O anchetă a sindicatului FNV realizată în parcări de camioane din Olanda și nu numai a scos la iveală condițiile în care șoferii lucrau în Belgia: 38 dintre ei, care aveau permise de muncă lituaniene și erau înregistrați pe adresa unui hotel Ibis din această țară, au fost aduși cu microbuzul și au condus exclusiv între Belgia și Olanda, între 5 și 12 săptămâni, timp în care în week-end au stat în cabină, fără a avea instalații sanitare, ci doar o cabină de toaletă din plastic, și fără a dispune de spațiu pentru gătit. În plus, acești șoferi s-au făcut vinovați de încălcări ale timpilor de condus și de odihnă.

Compania lituaniană a fost acuzată și de trafic de persoane, dar acuzația nu a fost acceptată în instanță. Pentru celelalte acuzații însă a fost condamnată la o amendă mare și la plata despăgubirilor către cei șase șoferi care au depus acțiune civilă în valoare de câteva zeci de mii de euro de persoană (de la 2.569 la 69.201 de euro).

Sindicatul FNV subliniază faptul că aceste firme din est lucrează pentru clienți din vest care încearcă să se sustragă de la responsabilitățile lor prin utilizarea de firme de transport străine și regretă că inspectorii din Olanda nu sunt mai zeloși în descoperirea cazurilor de fraudă în transporturi. „Ar trebui să facă un stagiu în Belgia.“ După condamnare, ziarul lituanian BNS Plus a citat câteva declarații ale companiei de transport, care a anunțat că va ataca sentința.

Arijus Ramonas a fondat firma în 1992, la scurt timp după ieșirea Lituaniei din blocul sovietic și în perioada privatizării transportului. Aceasta a început să facă transport de containere și, la fel ca alți transportatori lituanieni, a devenit transportator internațional, având în prezent 374 de angajați, o flotă de 145 de vehicule și filiale în Letonia, Estonia, Țările de Jos și Germania.

Articole similare

Ad